• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do kraja godine mapa srpskih grobnica

Mapa sa 1.600 lokacija masovnih i pojedinačnih grobnica sa 4.100 tijela ubijenih Srba u proteklom ratu u BiH, biće sačinjena do kraja godine.

 Do kraja godine mapa srpskih grobnica  Izvor: MONDO

Kako pišu "Večernje novosti", riječ je o veoma obimnom i složenom projektu Operativnog tima Republike Srpske za traženje nestalih lica i Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina, a do sada je evidentirano 70 odsto stratišta širom BiH.

Na mapi su prikazane pojedinačne i masovne grobnice sa tačnim brojem ubijenih Srba po gradovima i opštinama, a samo u Sarajevu je evidentirno 275 pojedinačnih i devet masovnih grobnica u kojima su pronađena tijela 394 ubijenih Srba.

Radi se o svim mjestima gdje su počinjeni stravični zločini nad srpskim vojnicima sa dokumentovanim podacima o broju ubijenih, a biće urađena i verzija na engleskom jeziku.

Na mapi su prikazane grobnice u Bosanskoj Krupi, Bihaću, Sanskom Mostu, Petrovcu, Ključu, Drvaru, Grahovu, Glamoču, Livnu, Jajcu, Konjicu, Zenici, Tuzli, Zavidovićima, Bosanskom Brodu, Brčkom, Goraždu, Tuzli, Srebrenici, te lokacije u zapadnokrajiškom dijelu RS - Posavini, Podrinju, centralnoj BiH - na području Ozrena, Sarajeva.

"Krajnje je vrijeme da se domaćoj i međunarodnoj javnosti pokažu sve grobnice srpskog naroda i da svijet upitamo ko je ubio toliko nevinih ljudi", rekao je za "Novosti" rukovodilac Operativnog tima RS za traženje nestalih lica Goran Krčmar, ocjenjujući da će ova mapa "sigurno promijeniti sliku rata u BiH i srušiti stereotip o isključivo bošnjačkim žrtvama".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE