• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS provjerava gradnju zgrade IRB-a

Vlada Republike Srpske razmatra informaciju o nezakonito izgrađenom petom spratu zgrade u koji treba da se useli Investiciono-razvojna banka RS.

 Vlada RS provjerava gradnju zgrade IRB-a Izvor: MONDO

Ovo je "Euroblicu" izjavio potpredsjednik Vlade RS i ministar pravde Džerard Selman, komentarišući pisanje lista da je građevinska firma 'Estetik interprojekt' izgradila 460 kvadratnih metara u dubokom potkrovlju poslovne zgrade bez građevinske dozvole. Riječ je o zgradi u najstrožem centru Banjaluke, a inspektori to nisu primjetili.

"Zatražili smo i određenu dokumentaciju iz banjalučke Gradske uprave kako bismo utvrdili činjenice. Nakon provere obavestićemo javnost o daljim postupcima", najavio je Selman.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija najavio je da će Vlada RS razmatrati efekte uredbe o ograničenju marži na proizvode u maloprodaji i veleprodaji (sa deset na osam, odnosno sa osam na šest odsto) i izjasniti se da li će važenje ove uredbe biti produženo.

"Razgovarali smo i s trgovcima i ima predloga da se uredba povuče, jer mnogi smatraju da se marže koje smo ograničili odnose samo na male trgovce, dok veliki lanci imaju čak i manje marže nego što su propisane", rekao je Tegeltija.

Poslanik PDP Branislav Borenović juče je na sjednici Narodne skupštine RS pitao predstavnike Vlade da li je tačno da je jedan sprat zgrade izgrađen bez građevinske dozvole, a u koji treba da se useli IRB RS.

"Očekujem da će odgovorni za propuste biti kažnjeni. Nevjerovatno je da se ovako nešto desilo u samom centru Banjaluke naočigled svih", upozorio je Borenović.

Međutim, izjava Selmana u suprotnosti je sa objašnjenjem iz Investiciono-razvojne banke. Oni su rekli da su angažovali stručnjake koji su im objasnili cijelu situaciju sa poslovnim prostorom u koji treba da se useli IRB RS.

Iako u IRB-u to nisu potvrdili, može se zaključiti da su znali da kupuju 460 kvadratnih metara koji nemaju građevinsku dozvolu, a koji će biti legalizovani naknadno, odnosno kada IRB plati investitoru novac za duboko potkrovlje zgrade preko puta Paskuline ciglane.

Vlada RS je nedavno odobrila Investiciono-razvojnoj banci da za milion maraka kupi dodatnih 460 kvadratnih metara poslovnog prostora, odnosno cijeli peti sprat u zgradi u kojoj je prije nekoliko godina kupila oko 1.800 kvadrata u koje još nije uselila. Investiciono-razvojna banka i njena dva fonda platili su oko 5,2 miliona KM ili 90 odsto od ugovorene cijene, a rokovi za završetak radova istekli su 2006, 2007. i 2008. godine.

Budući da je, po informacijama iz IRB, investitor bankrotirao, IRB će se uz odobrenje Vlade sudski nagoditi sa firmom "Estetik interprojekt". Nagodba, između ostalog, podrazumijeva da IRB sama finansira završetak radova i da kupi dodatni poslovni prostor za koji je "EuroBlic" utvrdio da je izgrađen nezakonito.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE