• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nećemo se odreći prava na referendum

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se Srpska nikada neće odreći prava da organizuje referendum o statusu.

 Dodik: Nećemo se odreći prava na referendum Izvor: MONDO

"Ovaj predstojeći referendum nije referendum o statusu. Ali ne želim i neću nikada isključiti pravo i za referendum o statusu", rekao je Dodik na okruglom stolu u Tanjugovom pres centru.

Dodik je naglasio da je spreman da kao svoj politički projekat promoviše ideju o jednoj adresi iz BiH prema EU, koju je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo nedavno iznio u Sarajevu, ali i ukazao da je problem što bošnjački političari uglavnom ne žele "koordinaciju već majorizaciju" u BiH.

"Nijedan bošnjački mediji nije prenio Barozovu izjavu. Neće se koordinacija - hoće se majorizacija. To je problem. Ako se nastavi sa tim procesom majorizacije onda, naravno ne mogu da isključim da se branimo pravom da odlučimo o statusu", poručio je Dodik.

Dodik je ponovio da će predstojeći referendum omogućiti da se dobije stav građana o nametnutim odlukama visokog predstavnika, što će biti osnova zahtjeva za promjenom zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Dobićemo taj stav i onda ćemo reći: `Izvinite, gospodo, narod misli da Sud BiH i Tužilaštvo imaju određene probleme`", rekao je Dodik na okruglom stolu u Tanjugovom pres centru.

Predsjednik Srpske najavio je da će vlasti RS, poslije referenduma, tražiti da se kaže da Sud i Tužilaštvo BiH presuđuju samo iz nadležnosti koje ima BiH.

"Tražićemo da nema retroaktivne primjene, da se ne može sa stanovišta nadležnosti miješati u pravosuđe nižih nivoa, jer će se na taj način uništiti pravni sistem i RS i Federacije BiH (FBiH), i da se utvrdi prioritetna lista procesuiranja ratnih zločina", rekao je Dodik i dodao da na njoj mora biti Tuzlanska kolona, Dobrovoljačka ulica, Kupres, Atif Dudaković i logori u Sarajevu.

Politikolog Predrag Simić ocijenio je da interes RS i Srbije u ovom trenutku nije identičan.

Simić je podsjetio na izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića na trilateralnom sastanku u Karađorđevu 26. aprila, o tome kako neće podržati referendum o podjeli BiH i zaključio da je Kosovo tome razlog .

"Dok Beograd bude rešavao problem Kosova, bojim se da iz Beograda neće moći da pokažu previše entuzijazma", rekao je Simić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE