• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: BiH treba odgovorniju vlast

Funkcioner EU Miroslav Lajčak izjavio je u Sarajevu da je BiH potrebna vlast koja će imati snage da zemlju brže povede ka EU.

 Lajčak: BiH treba odgovorniju vlast Izvor: MONDO

Lajčak je novinarima na početku dvodnevne posjete BiH istakao da je glavna poruka Brisela da u porcesu formiranja vlasti treba pokazati više odgovornosti prema BiH i evropskoj porespektivi zemlje, a manje ličnih i stranačkih interesa.

"Mi u EU nećem odlučivati, ali želimo snažnu vlast koja će imati većinu u skupštini sa programom reformi i snagu da ih provede kroz parlament", rekao je Lajčak, koji je izvršni direktor EU za zapadni Balkan, istočno susjedstvo i Rusiju.

On je istakao da je cilj njegove posjete BiH upoznavanje sa aktulenm situacijom u vezi sa formiranjem valsti na niovu BiH i pomoć EU u tom procesu.

Lajčak je ocijenio da od njegove posjeti BiH prije dva mjeseca politički lideri nisu učnili ništa pozitivno u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH.

On je pojasnio da ga je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Eštno zamolila da dođe u BiH da se uvjeri gdje se BiH nalazi kada je riječ o formiranju vlasti.

Lajčak je najavio da će, nakon njegovih sutrašnjih sastanka u Banjaluci, EU sačiniti procjenu situacije i preporuke šta raditi dalje.

Izvršni direktor EU za zapadni Balkan, istočno susjedstvo i Rusiju prethodno je u odvojenim susretima u Sarajevu o formiranju vlasti na nivou BiH razgovarao i liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i potredsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH. Nakon ovih satanaka nije bilo izjava.

Lajčak bi tokom poslijepodneva trebalo da razgovara sa liderima ostalih parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH /FBiH/, dok će sutra u Banjaluci sastati sa predsjednicima iz Republike Srpske.

Lajčak bi tokom posjete BiH, trebalo bi da se sastane i sa ambasadorima zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE