• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabije na području Teslića?

U selu Kamenica u opštini Teslić evidentno je prisustvo "lica koja svojim izgledom i načinom oblačenja podsjećaju na pristalice vehabijskog pokreta"

 Vehabije na području Teslića? Izvor: MONDO

Iz Policije RS navode da su pripadnici Sipe tokom 2010. godine na području sela Kamenica vršili pretrese na više lokacija, te oduzeli veću količinu nosača slike i zvuka, kao i nekoliko računara.

Srna iz policijskih izvora nezvanično saznaje da vehabije u Kamenici siju strah i među domaćim muslimanima koji su građanski orijentisani i prave probleme tokom obavljanja vjerskih obreda u džamiji, i to najviše petkom.

"Imaju veoma čvrste rodbinske, prijateljske i druge veze sa pripadnicima vehabijskog pokreta iz federalnih mjesta Željezno Polje, Šerići i Orahovica", navodi isti izvor.

Međutim, u Policiji Srpske zvanično navode da prema njihovim procjenama ta lica ne predstavljaju prijetnju po lokalno stanovništvo.

Pripadnici Sipe i Policijske stanice Teslić po naredbi suda i tužilaštava u više navrata tokom prošle godine pretresli su nekoliko lokacija na ovom području i oduzeli veće količine eksploziva, oružja i propagandnog materijala.

Saznanja Srne da se na obroncima Vučije planine provodi vojna obuka pripadnika vehabijskog pokreta sa područja opština Teslić u Republici Srpskoj i Zenica i Travnik u Federaciji BiH ni u Policiji RS niti u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nisu mogli zvanično da potvrde s obzirom da, kako su naveli, ne raspolažu takvim podacima.

U toku prošle godine zabilježeno je nekoliko okupljanja vehabija na Vučijoj planini koja se nalazi na granici ove tri opštine, a koja oni nazivaju "igrama", rečeno je Srni u policijskim izvorima.

Kamenica se počela pominjati nakon što je prošle godine objavljen spisak sa imenima 300 državljana BiH, uglavnom Bošnjaka, koji se dovode u vezu sa terorizmom, a na kojem se našao i mještanin ovog teslićkog naselja Rasim Čamo, koji živi u Americi.

Riječ je o mjestu koje se nalazi u pograničnom dijelu opštine Teslić i sela Kopice i opštini Maglaj (Federacija BiH). U ovom selu, u kojem su svim objekti i infrastruktura obnovljeni, živi oko 1 500 Bošnjaka. Stanovništvo je zbog geografskog položaja sela uglavnom okrenuto federalnim opštinama Maglaj i Zenica, ali nema posebne kontrole kretanja u tom pograničnom dijelu.

"MUP Zeničko-dobojskog kantona ne vrši posebnu kontrolu kretanja u bilo kojem dijelu kantona, već preduzima mjere na osiguranju slobode kretanja na području cijelog kantona", navodi se u odgovoru Srni na pitanje da li kantonalni MUP vrši redovnu kontrolu kretanja u pograničnom dijelu sa Republikom Srpskom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE