• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS ima odgovor na sankcije

Predsjednik RS poručio Lajčaku da Srpska ima odgovor na eventualne sankcije međunarodne zajednice.

 Dodik: RS ima odgovor na sankcije Izvor: MONDO

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da Srpska ima odgovor na eventualne sankcije međunarodne zajednice, ali da to nije način na koji bi Srpska mogla da revidira odluku o referendumu.

Dodik je rekao da će referendum biti sproveden, da će on lično braniti interese naroda RS i Ustav RS, a da je "prijetnja znak nemoći i arogancije onog ko prijeti".

"Neka visoki predstavnik zatraži zasjedanje Narodne skupštine RS, to bi bilo demokratski, ali on to nije učinio i ja nemam namjeru da se osvrćem na njegove medijske izjave", rekao je Dodik nakon sastanka sa izvršnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju u Zajedničkoj službi inostranih poslova EU Miroslavom Lajčakom.

Dodik je istakao da će Narodna skupština RS, tek ako joj se obrati visoki predstavnik i objasni svoje razloge, moći da odluči hoće li ili neće revidirati svoje odluke.

Lajčak je nakon sastanka rekao da ostaje pri svojim stavovima o referendumu, te da je to pitanje primarne odgovornosti visokog predstavnika u BiH, čija će reakcija biti "adekvatna".

On je naglasio da je u Banjaluku došao da čuje stavove političkih predstavnika a da trenutno niko nema interes da zaoštrava situaciju.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić pozvao je visokog funkcionera EU Miroslava Lajčaka, da se u RS ne zabranjuje referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH.

"Pozvao sam ga da se ne zabranjuje referendum, s obzirom da je predsjednik RS rekao da će krajnji rezultat svega biti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, što znači da nema ukidanja Suda i Tužilaštva BiH i Odjela za ratni zločin", rekao je Ivanić nakon sastanka sa Lajčakom, koji je i izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju u Zajedničkoj službi inostranih poslova.

Ivanić je rekao da je to toliko minorno zbog čega ne treba zabranjivati referendum, ističući da se nepotrebno uopšte i ušlo konflikt ni oko čega.

"Šta će međunarodna zajednica uraditi ostaje da se vidi, ali ja sam protiv konflikta mislim da će RS od toga imati štete, zbog čega sam i sugerisao Lajčaku da se ne zabranjuje referendum", rekao je Ivanić.

Ivanić je dodao da je sa Lajčakom razgovarao i u vezi formiranja vlasti na nivou BiH, zaključujući da mu je sasvim jasno da do ljeta ili do jeseni ta vlast neće biti formirana i da ključnu odgovornost zato snose pobjedničke stranke koje očito iz nekih svojih razloga ne žele da formiraju vlast.

Predsjednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić prenio je funkcioneru EU Miroslavu Lajčaku da se protivi svakoj intervenciji i primjeni bonskih ovlašćenja visokog predstavnika povodom odluke Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o raspisivanju referenduma.

Nakon razgovora sa Lajčakom koji je izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju u Zajedničkoj službi inostranih poslova EU, Čavić je rekao da su personalne ili sistemske intervencije visokog predstavnika suvišne, bez obzira što je on u parlamentu bio uzdržan od ove odluke, a DP jasno rekla da je ovakva vrsta referenduma u RS nepotrebna.

"Referendum je nepotreban, ali to je legitimna odluka Narodne skupštine i DP neće nikoga pozivati ni da izađe na referendum niti da ga bojkotuje, nego ćemo to definisati kao opšte građansko pravo", rekao je Čavić.

On je dodao da mu je Lajčak prenio stav Evropske komisije i predstavnika EU da je odlukom o raspisivanju referenduma "pređena crvena linija", te da je, prema njihovom mišljenju, on usmjeren na rušenje legitimnih institucija BiH i na legitimne predstavnike međunarodne zajednice.

"Lajčak je rekao da su krajnje zabrinuti i da sada osmišljavaju plan za akciju, a njegova posjeta je u cilju snažne podrške visokom predstavniku", rekao je Čavić.

Prema njegovim riječima, Lajčak nije naveo koje su moguće sankcije za provođenje referenduma, ali se može naslutiti da se ide u pravcu određene vrste njegove suspenzije.

Čavić je naglasio da će oni koji su donijeli odluku morati da je realizuju onako kako je predsjednik RS Milorad Dodik rekao juče u Beogradu, odnosno da se referendum ne održava da bi se ukinuli Sud i Tužilaštvo BiH, već da se izdejstvuje procesuiranje zločina nad Srbima, ukidanje retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH, te onemogućenje predsjedniku Suda da imenuje ista vijeća u prvostepenom i drugostepenom postupku i preuzimanje predmeta koje su započeli entitetski sudovi.

"Ako se referendumom želi postići ovaj cilj, onda on nije potreban i oni koji očekuju da će nakon referenduma prestati da djeluju Sud i Tužilaštvo BiH se varaju", rekao je Čavić.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, lider DP-a izrazio je sumnju da je u ovoj godini uopšte moguće formirati vlast na nivou BiH, dodajući da je Lajčak zabrinut oprečnim stavovima kod predstavnika stranaka sva tri naroda.

On je naglasio da, ukoliko se ne formira vlast na nivou BiH, ona u ovoj godini neće dobiti tranšu MMF-a za pokrivanje budžetskog deficita, a biće suspendovani svi projekti Svjetske banke, te sredstva Evropske razvojne i Evropske investicione banke i kontribucija iz predpristupnih fondova EU.

"Očigledno je da se ovdje vodi utakmica ko će duže izdržati i postoji strahovanje u šta se to može izroditi zbog moguće ekonomske i socijalne krize koja može uslijediti zbog nedostatka ovog novca", upozorio je Čavić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE