• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak nije tražio odustajanje od referenduma

Miroslav Lajčak danas u Banjaluci nije tražio da se ukine odluka o referendumu u RS, "jer to nije njegova nadležnost, već visokog predstavnika u BiH".

 Lajčak nije tražio odustajanje od referenduma Izvor: MONDO

Izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju pri Evropskoj uniji Miroslav Lajčak izjavio je danas u Banjaluci da nije tražio da se ukine odluka o referendumu u RS, jer to nije njegova nadležnost, već visokog predstavnika u BiH i ponovio da je cilj njegove posjete prevazilaženje blokade u formiranju vlade na nivou BiH, jer zemlja ne može funkcionisati ukoliko nema funkcionalnu vladu.

Evropski zvaničnik nije htio da komentariše eventualne sankcije, koje najavljuje da će preduzeti visoki predstavnik ukoliko se odluka o referendumu u RS o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno Suda i Tužilaštva BiH, ne povuče.

"Nemam pravo da to komentarišem i da spekulišem o tome. Treba da poštujemo kompetencije koje postoje", rekao je Lajčak, dodajući da su u ovoj fazi priče o sankcijama "spekulacije i ne bi ih komentarisao".

On je rekao da je s predsjednikom RS Miloradom Dodikom imao o referendumu "dubok razgovor", navodeći da o detaljima tog razgovora nije spreman da govori, ali je, kako je naglasio, vidna želja da se rješavaju pitanja nekih državnih institucija, o čemu treba da se vodi razgovor.

"Znamo kakve su opcije i mi u međunarodnoj zajednici, ali i vi ovde i niko nema interes da pooštrava situaciju", rekao je Lajčak, dodajući da konflikti nikome ne odgovaraju i da ne vjeruje da u međunarodnoj politici ima snaga koje "uživaju u uvođenju sankcija".

"Ne može međunarodna zajednica da bude više zabrinuta činjenicom da BiH nema vladu od same BiH. Mi smo ozbiljni kad govorimo da BiH treba da ide naprijed i da ispunjava svoje obaveze kako bi podnijela aplikaciju za članstvo u EU do kraja godine", rekao je Lajčak, navodeći da je prva pretpostavka za to da BiH ima vladu.

On je poslije razgovora s Dodikom, istakao da očekuje više želje da se formira vlada na nivou BiH i ponovio da je u BiH došao kako bi stvorio potpunu sliku o situaciji u toj zemlji i o tome upoznao komesarku za spoljne poslove i bezbjednost EU Ketrin Ešton.

"EU želi dijalog i partnerski odnos i da gledamo u budućnost", ukazao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je iznenađen što je sada mnogo manje želje kod političkih lidera da se formira vlada BiH, nego tokom njegove prethodne posjete Sarajevu i Banjaluci.

"Trenutno izgleda da mnogima u BiH odgovara da nema vlade, ali to ne odgovara BiH", rekao je Lajčak.

Lajčak je u Banjaluci razgovarao u odvojenim susretima i sa predsjednicima Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem, Partije demokratskog progresa Mladenom Ivanićem i Demokratske partije Draganom Čavićem.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE