• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guskova: Visoki predstavnik ne može uvesti sankcije

Visoki predstavnik u BiH ne može uvesti sankcije RS jer je to van njegovih ovlašćenja, izjavila član Ruske akademije nauka Jelena Guskova

 Guskova: Visoki predstavnik ne može uvesti sankcije Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH ne može uvesti sankcije Republici Srpskoj (RS) ukoliko ona provede odluku o referendumu, jer je to van njegovih ovlašćenja, a Rusija i Kina će u Savjetu bezbjednosti UN vjerovatno zatražiti da se cijela situacija u RS po ovom pitanju istraži, izjavila je član Ruske akademije nauka i senator RS Jelena Guskova.

Guskova je rekla Srni da ne vjeruje da će doći do uvođenja sankcija prema RS, jer o tome odlučuje jedino Savjet bezbjednosti, a ne visoki predstavnik u BiH.

"Ne postoje nikakva specijalna ovlašćenja koja ima visoki predstavnik i koja bi mogla potpuno promijeniti političku situaciju u RS, uključujući i promjenu predsjednika i ostalih nosilaca političkih funkcija", navela je Guskova.

Ona je dodala da se visoki predstavnik u BiH danas ponaša isto kao i 1995. godine nakon Dejtona, kada je cijela BiH bila uplašena, siromašna i nije znala svoju budućnost, nakon čega su do 2006. godine "visoki predstavnici uspostavili vanpravni sistem".

"Sada je sasvim drugačija situacija i drugačije ponašanje Sarajeva i Banjaluke. RS je danas snažna i ne traži ništa posebno za sebe, osim da se uvažavaju prava naroda i u RS, kao i u svim drugim dijelovima BiH", rekla je Guskova.

Narodna skupština RS je 13. aprila usvojila Odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani Srpske izjasniti o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Srna u diplomatskim izvorima u Sarajevu saznaje da će visoki predstavnik Valentin Incko upotrijebiti bonska ovlašćenja i donijeti odluke o poništenju Odluke o referendumu u RS i sankcijama protiv nosilaca najvažnijih državnih i političkih funkcija RS i lidera političkih partija, koji su podržali održavanje referenduma.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE