• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik se sastao sa Lavrovom: "Akcenat razgovora na ulaganjima u Srpsku"

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je danas u Sankt Peterburgu razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom o mnogim važnim pitanjima, a akcenat je bio na ulaganjima u Republiku Srpsku.

 Dodik se sastao sa Lavrovom u Rusiji Izvor: Printscreen

Dodik je istakao da je Lavrov potvrdio da tema o gasovodu nije skinuta sa dnevnog reda.

"Treba da nađemo načine kako ćemo nastaviti taj projekat, kao i onaj koji se odnosi na tečni gas, a razvijali smo ga sa `Gaspromom` u Zvorniku gdje su već riješeni lokacijski poslovi i nabavljena oprema", rekao je Dodik za RTRS.

On je naglasio da samo preostaje da se sve ovo kompletira.

"Smatramo da je sasvim normalno i potrebno za nas, našu privredu i stanovništvo da obezbijedimo nesumnjive izvore snabdijevanja i u tom pogledu apsolutna je naša podrška svim tim projektima i želimo da to nastavimo", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je na sastanku razgovarano i o izgradnji rusko-srpskog hrama u Banjaluci, te da je iskazana spremnost da se u nekoj fazi Rusija uključi u finalizaciju izgradnje.

Lavrov: Sada tačno znamo na koga se možemo osloniti


Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istakao je danas tokom sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Sankt Peterburgu da će saradnja sa Republikom Srpskom biti razvijana u oblastima od obostranog interesa.

Lavrov je izrazio zadovoljstvo što sa Dodikom može razmotriti zajedničku saradnju Ruske Federacije i Republike Srpske /BiH/, saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

"Nadao sam se susretu sa Vama u Beogradu, ali znate kakvu je pakost ponovo pokazala EU, prisiljavajući zemlje koje žele da pristupe Uniji da se podčine njenom diktatu", rekao je Lavrov.

On je dodao da je to poražavajuće.

"Ipak, život ide dalje. Mi sada tačno znamo na koga se možemo osloniti, a na koga ne", naveo je Lavrov.

Lavrov je Dodiku rekao da će zajednička saradnja biti razvijana u oblastima koji su od obostranog interesa.

On je naglasio da podržava Dodikov čvrst stav u zaštiti principa Dejtonskog sporazuma, te da u Sarajevu nije malo onih koji žele da sruše taj osnovni dokument, što pokušava Zapad, prije svega SAD i EU.

"Žele da liše identiteta tri konstitutivna naroda i pod parolom lažne demokratije pretvore BiH u unitarnu državu. Pokušavaju da naruše pravila i procedure Upravnog odbora, nastojeći da tajno od Rusije dogovore neke odluke koje neće imati legitimitet", naveo je Lavrov.

Prema njegovim riječima, to uključuje i pokušaje legalizacije novog visokog predstavnika kojeg nije potvrdio Upravni odbor Savjeta za sporvođenje mira, čija kandidatura nema saglasnost tri konstitutivna naroda i nije odobrena od Savjet bezbjednosti UN.

Lavrov je rekao, između ostalog, da Amerikanci imaju čak specijalnog predstavnika za izbornu reformu u BiH, što jasno govori o tome kako se oni odnose prema suverenosti te zemlje.

"Treba skrenuti pažnju sa domaćih problema", naveo je Lavrov.

On je podsjetio da je /bivši evropski komesar za spoljnu politiku i bezbjednost/ Federika Mogerini, predhodnik Žozepa Borelja, izjavljivala da Rusija ne treba da radi na Balkanu zato to je ona teritorija EU, što je, kako je ocijenio, kolonijalno mišljenje.

"Vi ste borac! Glavno je da ste Vi jedini od ključnih igrača, članova Predsjedništva BiH, koji se zalaže za Dejton", poručio je Lavrov Dodiku.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE