• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU "kroji" reformu pravnog sitema BiH?

Ketrin Ešton trebala bi naredne nedjelje da dođe u Banjaluku sa evropskom ponudom reforme pravnog sistema BiH.

 EU "kroji" reformu pravnog sitema BiH? Izvor: MONDO

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton naredne nedjelje dolazi u Banjaluku da bi bilo pronađeno rješenje po kome nijedna strana ne bi bila poražena u situaciji nastaloj povodom odluke Republike Srpske da raspiše referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, piše beogradski dnevnik "Blic".

Pravni eksperti EU trebalo bi da urade reformu pravnog sistema BiH što je bio jedan od zahtjeva predsjednika Srpske Milorada Dodika.

List navodi da je na jučerašnjoj sjednici Savjeta za provođenje mira (PIK) u BiH došlo do promjene u stavu pojedinih članova PIK-a, te da se protivljenju ruskog ambasadora za poništavanje referenduma u RS pridružio i francuski ambasador, što je Incku juče dodatno otežalo namjeru da poništi odluku Skupštine i eventualno sankcioniše političare u RS.

Pozivajući se na saznanja u diplomatskim krugovima, beogradski list navodi da Incko za poništavanje referenduma u RS nema podršku kompletne međunarodne zajednice, prije svega EU.

Iz Brisela su, na razne načine, navodno poručili da očekuju da vlasti u Srpskoj same ponište referendum, i to u što kraćem roku, navodi list.

Prema tvrdnjama pojedinih međunarodnih krugova, visoki predstavnik namjerava da od Amerikanaca zatraži snažniju podršku za svoje namjere, zbog čega će se početkom naredne sedmice uputiti u Njujork, gdje bi trebalo da se sastane sa američkim zvaničnicima, piše list.

U Sarajevu je juče održana sjednica Upravnog odbora PIK-a na nivou ambasadora, na kojoj je bilo riječi o odluci i referendumu u Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Predsjednik Republike Milorad Dodik rekao je juče da Srpska nema namjeru da odustane od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. On je rekao da je cilj Inckove posjete SAD, gdje će razgovarati i sa predstavnicima UN i američkim zvaničnicima, da pribavi novu podršku "nezakonitim odlukama koje je ranije donio u Federaciji BiH". "

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH. Referendum bi trebalo da bude održan u prvoj polovini juna.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE