• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećana opasnost od terorističkih napada

Nakon ubistva Osame bin Ladena u Pakistanu pojačana je mogućnost terorističkih napada u svijetu, pa i na prostoru RS.

 Povećana opasnost od terorističkih napada Izvor: MONDO

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS preduzima sve mjere kako bi spriječio eventualne terorističke napade, izjavio je načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Zoran Mandić.

"Naša je ocjena da postoji realna opasnost od napada, kako u svijetu, tako i u BiH i RS. Ovi napadi mogu biti organizovani, ali se može raditi i o pojedincima, koji su revoltirani ubistvom Osame bin Ladena, pa da samostalno krenu u napad", rekao je Mandić za "Fokus".

On je naglasio da MUP RS u okviru svojih aktivnosti preduzima sve potrebne mjere i radnje na sprečavanju terorističkih aktivnost na svom području, a u posljednje vrijeme je to i intenzivirano.

"Treba napomenuti da je ovdje značajna saradnja sa drugim policijskim i pravosudnim organima u BiH i regionu i svakodnevno razmjenjujemo podatke. O detaljima ne možemo govoriti u ovom trenutku, a bezbjednosna situacija se stalno procjenjuje", navodi Mandić.

On je istakao da MUP preduzima sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti da zaštiti građane, ali tu je potrebna i pomoć samih građana, koji treba policiji da prijave sve sumnjive aktivnosti.

"Što se tiče prijetnji terorističkim napadima, nijedna zemlja, pa ni BiH i RS, nije potpuno bezbjedna i ovo zavisi od saradnje s drugim institucijama koje rade na istim poslovima, ali i građanima, koji treba da imaju povjerenje u policiju", rekao je Mandić.

On je podsjetio da je nakon ubistva Osame bin Ladena MUP RS odmah preduzeo pojačane mjere bezbjednosti i one su još na snazi, a kada će biti ukinute, zavisi od razvoja situacije na terenu.

Pojačano prisustvo terorističkih organizacija

S obzirom na to da neke od terorističkih mreža djeluju na Balkanu i da se na pojedinim teritorijama osjećaju relativno sigurno, može se očekivati pojačano prisustvo "novih emisara", upozorio je direktor Vojne obavještajne agencije Dragan Vladisavljević.

Vladisavljević je istakao da religijski ekstremizam, zbog raširenosti na globalnom nivou, predstavlja prijetnju i za Srbiju.

"Sa bezbednosnog stanovišta, najozbiljniji rizik je ideološka, finansijska podrška koja dolazi iz inostranstva, kao i regrutovanje pristalica na našoj teritoriji. Nosioci širenja radikalnih ideja su različiti misionari koje finansiraju pojedine strane nevladine i humanitarne organizacije", rekao je Vladisavljević za "Blic".

On je naveo da je Balkan nakon rata u BiH i dolaska hiljada stranih "islamskih boraca" dobio na značaju kao dugotrajni i stabilni logistički, regrutni i finansijski oslonac terorista i radikalnih ekstremista na tlu Evrope.

"Al kaida je na prostoru Balkana prisutna već više godina, ali do sada nije bilo terorističkih napada koji bi se mogli povezati sa ovom organizacijom. Ipak, zbog prisustva velikog broja vojnika iz zapadnih zemalja, posebno na Kosovu i Metohiji i stranog diplomatskog osoblja širom regiona, neophodne su pojačane mere opreznosti", istakao je Vladisavljević.

Prema njegovim riječima, teška ekonomska situacija, visoka stopa nezaposlenosti i siromaštvo, politička nestabilnost, vjerska i etnička netrpeljivost, poroznost granica i sistemska korupcija pogoduju razvoju svih oblika ekstremizma, pa i religijskog.

On je ocijenio da je ubistvo Osame bin Ladena, vođe Al kaide, značajan korak u borbi protiv terorizma, navodeći da je u toku procjena kako će to uticati na ovu terorističku mrežu - da li će njeno djelovanje biti neutralisano ili će doći do transformacije, ili prelivanja u druge terorističke organizacije.

Bin Laden ubijen je u akciji američkih specijalaca u mjestu Abotabad, u blizini Islamabada.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE