• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strazbur naložio ponovno suđenje Maktoufu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prihvatio je apelaciju Abduladhima Maktoufa osuđenog zbog ratnog zločina u BiH i naložio ponovno suđenje

 Strazbur naložio ponovno suđenje Maktoufu  Izvor: MONDO

Ovo saznaje Srna u Briselu.

Sud u Strazburu poništavanje odluke obrazložio je činjenicom da je Mektoufu povrijeđeno pravo na pošteno suđenje, jer su Sud BiH i Ustavni sud BiH zauzeli pogrešno stanovište da je Krivični zakon BiH blaži od Krivičnog zakona bivše SFRJ, koji je bio na pravnoj snazi u trenutku izvršenja krivičnih djela.

Maktouf, porijeklom iz Iraka, u aprilu 2006. osuđen je na pet godina zatvora, jer je 1993. pomogao pripadnicima jedinice "El mudžahid", koja je bila u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH, u nezakonitom hapšenju, zatvaranju i otmici pet civila hrvatske nacionalnosti.

Maktouf je apelaciju, koju je kao neosnovanu ranije odbio Sud BiH, podnio Sudu u Strazburu, jer smatra da su mu zbog primjene Krivičnog zakona BiH iz 2003. povrijeđena ljudska prava.

Suda BiH jedini je u BiH koji umjesto krivičnog zakona bivše SFRJ, koji je blaži za počinioce, primjenjuje onaj iz 2003.

Ovakva odluka Evropskog suda pokazuje da su bili opravdani vapaji optuženih i osuđenih, uglavnom iz Republike Srpske, koji su smatrali da se na njihovu štetu očigledno krše pozitivni propisi i međunarodni standardi prihvaćeni u savremenom krivično-pravnom sistemu.

Sud BiH je, prilikom izricanja kazne, koristio Kričvični zakon BiH iz 2003. godine, koji nije bio na snazi u vrijeme izvršenja krivičnog djela ratnog zločina. Prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, retroaktivna primjena zakona je moguća samo kada to ide u korist optuženog.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Vitomir Popović ranije je prognozirao da će Maktoufova apelacija biti uvažena i da će tako ovaj predmet postati sudski "precedent" i dio sudske prakse i pozitivnog prava BiH.

Praktično, svi koji su osuđeni po KZ BiH imaće pravo i mogućnost da podnesu apelaciju sudu u Strazburu i zahtjev za ponavljanje postupka, kaže on.

Sud BiH nije u mogućnosti da odgovori kakva je dalja procedura nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu o prihvatanju apelacije Abdulahdima Maktoufa osuđenog zbog ratnog zločina u Travniku, s obzirom da nije riječ o zvaničnoj informaciji, saopšteno je Srni iz ove institucije.

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso rekla je Srni da se stav Suda BiH može tražiti kada odluka bude zvanično objavljena i dostavljena posredstvom nadležnih institucija.

Prvostepena presuda Maktoufu izrečena je 1. jula 2005. godine. U pritvoru se nalazio od 12. juna 2004. godine. Na presudu je Odbrana uložila žalbu koja je dovela do obnavljanja suđenja pred Apelacionim vijećem, koje ga je takođe proglasilo krivim.

Abduladhim Maktouf, prva osoba osuđena za ratne zločine pred Sudom BiH, odslužio je zatvorsku kaznu i, prema preporuci svog advokata, napustio BiH.

Prema presudi, Abduladhim Maktouf vozio je jedno od dva vozila korištenih za prevoz zarobljenika, te učestvovao "u planiranju operacije otmice, samoj otmici i svemu što je uslijedilo poslije".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE