• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NATO i EUFOR još bez stava

RS i FBiH još nisu započele zvanične pregovore o međuentitetskom razgraničenju, budući da predstavnici NATO i EUFOR-a još nisu iznijeli stav u vezi sa ovim pitanjem.

 NATO i EUFOR još bez stava Izvor: MONDO

Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da postoji opravdana sumnja da predstavnici međunarodnih snaga svjesno opstruišu nastavak razgovora oko međuentitetske linije razgraničenja.

"Od predstavnika međunarodnih snaga nema nikakve inicijative za nastavak razgovora, iako smo ranije dobili uvjeravanja da će poslati delegaciju u Geodetsku upravu RS kako bi prikupili informacije koje su im potrebne za dalje pregovore", rekao je Selman za "EuroBlic".

On je ponovio stav da RS neće odustati od namjere da se provede Dejtonski sporazum u dijelu koji se tiče linije razgraničenja i da ostaje pri zahtjevu da se to pitanje riješi do kraja godine.

U NATO štabu u Sarajevu tvrde da su tek nedavno od RS preuzeli obimnu dokumentaciju u vezi sa prijedlogom za dalji rad po pitanju linije razgraničenja entiteta i da je ona tek prevedena.

"Zajedno sa Euforom sada razmatramo i analiziramo dokumentaciju kako bismo u dogledno vrijeme mogli razgovarati o ovom pitanju sa zainteresovanim stranama, uključujući i vlasti RS", navode u NATO štabu u Sarajevu.

Prema Dejtonskom sporazumu međunarodne vojne snage u BiH su krajnji autoriteti za utvrđivanje postupka identifikacije međuentitetske linije razgraničenja. Komandant NATO-a Dejvid Enjart izjavio je da se međunarodne snage ne žele miješati u konačna rješenja, već da dogovor o tome treba da postignu domaće vlasti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE