• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ne znam ništa o ponudi EU

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio da ne zna ništa o ponudi EU oko poništavanja referenduma i da ne komentariše spekulacije

 Dodik: Ne znam ništa o ponudi EU Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da do njega nije stigla ponuda Evropske unije da vlasti Srpske ponište odluku o referendumu, a da za uzvrat međunarodna zajednica inicira temeljnu reformu pravosuđa u BiH.

"Ne komentarišem spekulacije. Do mene nije stigla nikakva ponuda i o tome ne znam ništa", rekao je Dodik za beogradske medije.

"Dnevni avaz" objavio je danas da je EU ponudila da vlasti RS ponište odluku o referendumu, a da za uzvrat međunarodna zajednica inicira temeljnu reformu pravosuđa u BiH.

Kako piše sarajevski list, to je ponuda koja je vlastima RS odaslana prije nekoliko dana i sada je prvenstveno na predsjedniku Miloradu Dodiku da je prihvati ili odbije. Ako bi Dodik odbio prijedlog visoki predstavnik imao bi punu podršku EU da odlučno djeluje.

Prema tvrdnji visokog diplomate koji je za "Dnevni avaz" govorio pod uslovom anonimnosti, EU ocjenjuje da bi se ovakvim kompromisom postiglo da referendum ne bude održan, a da se RS da ustupak koji bi u javnosti mogao opravdati odustajanje od referenduma.

Ako ga Dodik prihvati, prijedlog bi značio da će međunarodna zajednica, u prvom redu EU, osigurati sveobuhvatnu reformu pravosudnog sistema u najkraćem mogućem roku, a s druge strane u BiH bi se formirala državna vlada.

Ako bi Dodik odbio prijedlog, visoki predstavnik bi imao punu podršku (inače uvijek klimave) EU da djeluje odlučno i ne samo poništi referendum nego "poduzme i sve druge potrebne korake".

Izvor sarajevskog lista nije htio da precizira kakvi su to "drugi koraci".

On vjeruje da će zvanična Banja Luka prihvatiti ponudu, ali i upozorava da očekuje da će Dodik "zatezati do poslednjeg momenta ne bi li iznudio još neki ustupak".

"I nama i njemu jasno je da od referenduma nema ništa! Mi ne želimo krizu i daljnju stagnaciju BiH, ali nismo mi ti koji krizu generišemo. Lopta je u Dodikovom dijelu igrališta. On zna da smo odlučni i da je ponuda izraz dobre volje, a ne slabosti", rekao je neimenovani diplomata sarajevskom listu.

Prema tim tvrdnjama EU je, čak, spremna da angažuje svoje pravne eksperte koji bi radili na reformi pravosuđa u BiH i ne bi bilo nimalo pametno odbiti ovakav prijedlog, prenosi "Dnevni avaz".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE