• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA: Izvještaj ICG-a neobjektivan

SDA smatra da je novi izvještaj Međunarodne krizne grupe (ICG) o stanju u BiH neobjektivan i da su u njemu iznesene "neutemeljene tvrdnje i neistine".

 SDA: Izvještaj ICG-a neobjektivan Izvor: MONDO

"ICG se ponaša kao advokat SNSD i Milorada Dodika pokušavajući opravdati njihovo višegodišnje antidejtonsko djelovanje. Istovremeno amnestira šestomjesečno antiustavno blokiranje konstituisanja vlasti od strane HDZ-a", navodi se u saopštenju SDA.

Iz ove stranke očekuju da će ICG da preispita izvještaj koji je dobila od svojih predstavnika iz BiH i da će se ubuduće više baviti stvarnim uzrokom destabilizacije prilika u BiH i regionu.

"Pismo predsjednice ICG-a Luize Arbur upućeno čelnicima EU direktno podržava politiku Milorada Dodika", navodi se u saopštenju i dodaje da je pitanje referenduma kojim se, kako kažu, negiraju sve dosadašnje odluke visokog predstavnika i zakoni Parlamentarne skupštine BiH o Sudu i Tužilaštvu BiH, "najteži oblik kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i najdirektniji način ugrožavanja mira u BiH i regionu".

Iz SDA navode da ih začuđuje činjenica da se predsjednica ICG "nakon višegodišnjih objektivnih izvještaja sada stavlja na stranu snaga destrukcije i podjele BiH".

MKG u izvještaju navodi da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ne treba da pokušava da blokira referendum u Republici Srpskoj, iako to nosi potencijalno opasan razvoj događaja, jer će time samo povećati izlaznost i pojačati tenzije.

Arburova je u pismu upućenom najvišim zvaničnicima EU navela da visoki predstavnik odlukom da suspenduje odluke CIK-a kojim je poništeno formiranje federalne vlade od 27. marta, kao i naknadno uplitanje u pravo da se žali na tu odluku, podriva organe BiH i vladavinu zakona, te da bi još gore bilo ukoliko bi ta odluka bila propraćena pokušajem da se poništi odluka RS o referendumu ili da se nametnu sankcije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE