• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eštonova ne dolazi u BiH naredne sedmice

Visoki predstavnik EU za bezbjednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton neće sljedeće sedmice doći u BiH, ali planira posjetu Balkanu.

 Eštonova ne dolazi u BiH naredne sedmice Izvor: MONDO

Ovo je potvrdila Srni portparol Eštonove Maja Kocijančić.

"Visoki predstavnik EU za bezbjednost i spoljnu politiku planira već duže vrijeme posjetu Balkanu, ali datum još nije tačno određen", rekla je Kocijančićeva.

Ona je dodala da je stav EU u pogledu aktuelne situacije u BiH jasan - EU je spremna pomoći, ali "u normalnoj situaciji, bez uslovljavnja i pritisaka".

Beogradski dnevnik "Blic" objavio je danas da će Eštonova naredne sedmice doći u Banjaluku kako bi nagovorila predsjednika RS Milorada Dodika da stavi moratorijum na referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, ali ne i da ga poništi.

Eštonova će, kako je prenio list, potvrditi predsjedniku RS da je EU već formirala ekspertski tim koji će se baviti analizom rada pravosuđa u BiH, te zatražiti od njega da sačeka rezultat njihovog rada.

Pozivajući se na izvor blizak Briselu, list piše da zbog odluke o održavanju referenduma neće biti nikakvih sankcija za lidere u RS, jer je protiv toga većina zemalja članica Savjeta za implementaciju mira, izuzev SAD i Velike Britanije, a Njemačka je neodlučna.

Ukoliko predsjednik RS ne bude prihvatio prijedlog Eštonove i stavio moratorijum na referendum, kaže izvor lista, EU će zatražiti da se preformuliše referendumsko pitanje ili da se ublaži sama forma referenduma.

EU želi da joj Srbija bude "dobar partner" u rješavanju problema u BiH, uključujući i referendum u Republici Srpskoj (RS), rekao je danas u Beogradu šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

"Mi smo protiv tog referenduma, i (visoka predstavnica za spoljnu politiku EU) Ketrin) Ešton bila je tu veoma jasna", rekao je Dežer na neformalnom sastanku sa srpskim studentima i srednjoškolcima i dodao da je situacija u BiH "veoma problematična".

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Majkl Devenport, koji je takođe bio na skupu, ocijenio je da je BiH bila "u ozbiljnoj krizi i prije raspisivanja referenduma" u RS, kojim se preispituje rad Suda i Tužilaštva BiH.

On je naveo da je već bilo teškoća u formiranju Vlade Federacije BiH i Savjeta ministara BiH, te da referendum u RS "dodatno komplikuje stvari".

"EU smatra da to u ovom kontekstu uopšte nije od pomoći", dodao je Devenport.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE