• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muderis prijeti Galijaševiću?

Nezim Halilović Muderis, imam sarajevske džamije Kralj Fahd, optužio je Dževada Galijaševića kao glavnog krivca za hapšenje vehabija u Gornjoj Maoči

 Muderis prijeti Galijaševiću? Izvor: MONDO

Imam Nezim Halilović Muderis, starešina sarajevske džamije Kralj Fahd, optužio je Dževada Galijaševića, člana Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, kao glavnog krivca za hapšenje vehabija u Gornjoj Maoči.

"Press RS" piše da je Halilović u govoru (hutba) direktno prozvao Galijaševića zaprijetivši da su za „nasilnike pripremili vatru".

Galijašević kaže da je Muderis njegovo ime spomenuo u hutbi i da je svaki put kad bi izgovarao njegovo ime, to bilo u kontekstu označavanja njega kao neprijatelja vehabija.

"Muderis je umjesto fetve, odnosno direktne naredbe za moju likvidaciju, preporučio linčovanje, jer me označava kao krivca za upad policije u Gornju Maoču. Naravno da se osjećam veoma ugroženo, ali sačuvaću glavu na ramenima, jer je i ranije bilo napada na mene", poručuje Galijašević.

Muderis i njegovi sledbenici, dodaje on, svojevremeno su na svim molitvama govorili da sam protjerao islam iz Maglaja, a na moju kuću u toj opštini je i pucano. On ističe da mnogo veći problem od poziva na njegovo linčovanje za građane BiH predstavlja činjenica da radikalni islamisti sa Nezimom Halilovićem na čelu preuzimaju glavnu riječ unutar Islamske vjerske zajednice BiH, ali i bošnjačke političke elite.

Dodaje i da je poražavajuća činjenica to što policija za akciju „Svjetlost" u Gornjoj Maoči nije dobila podršku vodećih bošnjačkih političara i vjerskih poglavara.

"Naprotiv, pojedini političari kao što je Bakir Izetbegović su tu akciju ocijenili kao „predimenzioniranu", što je nedopustivo. Ne smiju se zatvarati oči pred činjenicom da je tamo postojala zajednica koja apsolutno nije priznavala legalnu državnu vlast. To je napad na ustavni poredak, ističe Galijašević.

Profesor Teorije kulture na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miodrag Romić kaže da bošnjački političari moraju da osude ponašanje radikalnih islamskih krugova. On dodaje da islamski radikalizam nije u tradiciji i svijesti ovdašnjih muslimana.

"To jasno treba da kažu njihovi vodeći politički i vjerski autoriteti. Bilo kakva kritika islamskog ekstremizma od strane Srba ili Hrvata tumači se pogrešno i shvata kao napad na cijeli bošnjački nacionalni korpus. Zato bošnjačke političke i vjerske vođe treba da osude ekstremizam, kao što Srbi i Hrvati treba da osude bilo kakav ekstremizam unutar svojih nacionalnih korpusa", kaže Romić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE