• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježeno 19 godina od stradanja odžačkih Srba

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u Vukosavlju obilježeno je 19 godina od stradanja srpskog naroda sa područja odžačke opštine.

 Obilježeno 19 godina od stradanja odžačkih Srba Izvor: MONDO

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježje stradalim Srbima u proteklom otadžbinskom ratu u Vukosavlju i parastosom u crkvi Svetog Petra i Pavla u selu Novi Grad u Odžaku, danas je obilježeno 19 godina od stradanja srpskog naroda sa područja odžačke opštine.

Cvijeće su na spomenik u Vukosavlju u ime preživjelih logoraša položili Milan Miletić, predsjednik Udruženja logoraša "Odžak 92", predsjednik Skupštine ovog udruženja Boro Lešić, zamjenik načelnika opštine Šamac Simo Zarić, a u ime Opštinskog odbora Socijalističke partije Vukosavlje Jovan Kovačević.

Parastos za 42 logoraša koji su stradali u odžačkim logorima, u crkvi Svetog Petra i Pavla služio je sveštenik Nenad Tolić.

"Za stradanje Srba u Odžaku do sada je jedino osuđen Ferid Halilović. Nedavno su podignute optužnice i protiv Marka Miloša zvanog Farbar, a prije dva dana je potvrđena i optužnica protiv Albine Terzić zvana Nina", rekao je Miletić, koji je i sam bio žrtva Terzićeve u logoru u Odžaku.

Miletić je podsjetio da odžački Srbi očekuju podizanje optužnica i protiv načelnika Kriznog štaba Odžak Stipe Ivankovića, a pravda će biti zadovoljena kada se procesuiraju i upravnici logora Josip Tolić, Jurica Božić i Anto Golubović, kao i Adisa Hodžić-Mehić.

U logorima u Odžaku od maja do jula 1992. godine bilo je zatvoreno 1 294 Srba - 864 muškarca, 326 žena i 104 djece. U tom periodu silovano je 60 Srpkinja, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 60 godina. Torture kojima su bili podvrgnuti nisu preživjela 42 logoraša.

Srbi iz Novog Grada i drugih naselja sa područja opštine Odžak odvedeni su 8. maja 1992. godine u logore u osnovnu školu i Fabriku "Strolit". Za 62 dana, koliko su bili zatočeni u ovim objektima, nad njima su primijenjene 132 metode mučenja.

"Odžački Srbi bili su u 16 logora - u 11 na teritoriji BiH i pet na teritoriji Hrvatske, kao što su zloglasna splitska `Lora`, `Kerestinec`. Zadnji srpski zatočenik sa područja Odžaka razmijenjen je 26. maja 1993. godine", rekao je Miletić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE