• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendum moguće prolongirati

RS neće odustati od referenduma, ali je moguće da se, pod određenim uslovima, prolongira za ne više od 90 dana, izjavio je predsjednik Milorad Dodik.

 Referendum moguće prolongirati Izvor: MONDO

"Ne možemo odustati od referenduma, ali možda bi mogli govoriti o tome da ga odložimo na rok ne više od 90 dana, pod uslovom da su otvorene tačke za koje imamo primjedbe", rekao je Dodik sinoć za B92, ističući da će se ovo demokratsko pravo koristiti i kasnije u neposrednoj budućnosti.

Dodik ne vjeruje da će Savjet bezbjednosti UN usvojiti izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, u kojem optužuje njega i Srpsku da ruše Dejtonski sporazum, ističući da je taj dokument "najobičnija laž i obmana".

"On (visoki predstavnik) se već nekoliko puta ne provodi tako dobro na Savjetu bezbjednosti, tako da ne vjerujem da će Savjet bezbjednosti retroaktivno da verifikuje sve njegove odluke", rekao je Dodik, ocjenjujući da će Rusi imati negativan stav prema Inckovom izvještaju.

Predsjednik Srpske je istakao da je važno da o stavu RS bude upoznat i generalni sekretar UN, ali i druge članice Savjeta bezbjednosti.

"Ja sam svjestan da moj glas nije snažan da bi lako došao do generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i da je glas visokog predstavnika moćniji, ali to ne znači da treba da ćutim", rekao je Dodik, navodeći da generalni sekretar UN nije pročitao njegovo pismo, ali da jesu službe koje rade u UN.

Dodik je rekao da visoki predstavnik ne može da ga smijeni i da neće prihvatiti da bude smijenjen.

"Suština evropske politike je pravo, a Incko krši pravo, dok se mi borimo za pravo i poštovanje ustava", rekao je Dodik, zapitavši ko je dao visokom predstavniku ovlašćenja da ga smijeni.

Dodik je rekao da će, ako ga smijeni međunarodna zajednica i zabrani mu političkko djelovanje, osnovati nevladinu organizaciju i ponovo se baviti istim pitanjem.

On je naveo da visoki predstavnik može da obustavi donacije i projekte za RS, ali da Srpska i nema mnogo takvih projekata.

Dodik je istakao da se u BiH sudi većinom Srbima i da se samo na njih retroaktivno primjenjuju zakoni, da Sud i Tužilaštvo BiH izuzimaju predmete ratnih zločina koji su u toku, kao i da jedna osoba imenuje i prvostepeno i drugostepeno sudsko vijeće.

On je istakao da su otvorene tačke neprocesuiranje ratnih zločina nad Srbima, a posebno slučajeva Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona, Kazani, Srebrenica i Bratunac prije 1995. godine, Dudakovićevi zločini u zapadnoj Krajini.

Dodik je rekao da ne zna da li će visoka predstavnica EU Ketrin Ešton doći narednih dana u BiH, ali da bi volio da ona dođe.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da će

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE