• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolike su plate političara u regionu?

Hrvatski predsjednik ima platu od 2792 evra, Srbije 1.450 evra, dok predsjednik RS Milorad Dodik ima platu od 2.467 evra

 Kolike su plate političara u regionu? Izvor: MONDO

Hrvatski političari imaju mnogo veće plate od kolega iz zemalja bivše Jugoslavije, pa tako šef poslanika HDZ-a u hrvatskom Saboru Andrija Hebrang, koji dobija 2.000 evra, ima veća primanja od premijera Srbije i Crne Gore, pišu podgoričke "Vijesti".

Podgorički dnevnik "Vijesti" navodi da premijer Crne Gore Igor Lukšić ima platu 1.885 evra, premijer Srbije Mirko Cvetković "životari" sa 1.329 evra, dok hrvatska premijerka Jadranka Kosor ima platu od 3.000 evra.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ima platu 2.467 evra. Osim toga, prvi čovjek RS ima kuću u Laktašima i Srbiji, dva stana u Beogradu, dok od izdavanja kuće u glavnom gradu Srbije godišnje zaradi 50 hiljada eura, navode "Vijesti".

Plata predsjednika Srbije Borisa Tadića iznosi 1.450 evra, dok hrvatski predsjednik Ivo Josipović na kraju mjeseca primi 2.792 evra, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović 2.646 evra, a sve to je u rangu šefa opozicije u hrvatskom Saboru Zorana Milanovića koji ima oko 2.500 evra, navodi list.

Plate u parlamentu BiH u prosjeku su malo ispod 2.000 evra, a u Srbiji oko 1.300 evra, pa hrvatski Sabor za političare u regionu izgleda kao "obećana zemlja Amerika".

Hrvatski poslanici imaju veće plate i od kolega u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, koji su već u Evropi, ali, ipak, manje od slovenačkih kolega, koji primaju u prosjeku oko 3.500 evra.

Poslanici u hrvatskom Saboru su tokom 2010. godine radili ukupno 92 dana. Toliko je trajalo ukupno pet sjednica koje su održane ove godine, što znači da poslanici rade gotovo tri puta manje od prosječnog hrvatskog radnika koji godišnje ima 240 radnih dana, pišu hrvatski mediji.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE