• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Izetbegović pisao Ki Munu

Izetbegović pozivao Savjet bezbjednosti UN da izrazi punu podršku ovlaštenjima i odlukama visokog predstavnika u BiH.

 I Izetbegović pisao Ki Munu Izvor: MONDO

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i predsjedniku Savjeta bezbjednosti UN Žeraru Arou pismo u kojem navodi da je BiH trenutno potrebna snažna podrška međunarodne zajednice da bi se zaustavio rastući trend dezintegracija i zemlja vratila na put reformi i evroatlantskih integracija.

"Destabilizujuće aktivnosti moraju biti zaustavljene prije nego što izmaknu kontroli. Zato pozivam Savjet bezbjednosti UN da izrazi punu podršku ovlaštenjima i odlukama visokog predstavnika, podsjećajući sve aktere da se te odluke moraju poštovati i sprovoditi", navodi se u pismu.

Izetbegović smatra da je nastupio "ključni momenat za BiH", te da bi kriza koja se odvija u BiH, ako ne bude spriječena, mogla predstavljati prijetnju miru i bezbjednosti zemlje, saopšteno je iz kabineta bošnjački član Predsjedništva BiH.

Savjet bezbjednosti UN održaće danas redovnu raspravu o situaciji u BiH tokom koje će visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podnijeti izvještaj.

Uz redovan izvještaj o stanju u BiH, Incko je prvi put dostavio članicama Savjeta bezbjednosti jedan cijeli aneks koji nosi naziv "Republika Srpska", a u kojem najoštrije osuđuje Srpsku za kršenje Dejtonskog sporazuma i rušenje ustavnog poretka BiH, te navodi da zaključci Narodne skupštine Srpske i odluka o referendumu dovode u pitanje sve zakone koje je donio visoki predstavnik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome navodi da da ocjene koje je visoki predstavnik u BiH iznio u izvještaju o BiH, a u kojem se interpretiraju namjere i priroda političkih aktivnosti rukovodstva RS, predstavljaju potpuno netačnu i iskrivljenu predstavu o legitimnim političkim aktivnostima.

I Vlada RS pozvala je Savjet bezbjednosti UN da odbije nastojanja visokog predstavnika u BiH i drugih, usmjerena na podrivanje Dejtonskog sporazuma i kršenje ljudskih, građanskih i političkih prava koja su građanima BiH garantovana tim sporazumom.

U Izvještaju Vlade Srpske, koji predstavlja dopunu pisma koje je predsjednik Dodik uputio generalnom sekretaru UN i predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti, izraženo je oštro protivljenje Inckovim tvrdnjama u izvještaju o BiH u kome rukovodstvo Srpske optužuje za antidejtonske aktivnosti. Vlada RS konstatuje da je nastojanje visokog predstavnika da uguši debatu o pravnoj valjanosti i političkoj poželjnosti njegovih odluka, uključujući i prijetnju sankcijama, sama po sebi suprotna Dejtonskom sporazumu.

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da je iznenađen što uz redovni izvještaj, koji će Incko podnijeti Savjetu bezbjednosti, postoji i poseban, koji se odnosi na RS i referendum i dodao da mišljenje Rusije kao stalnog člana Savjeta bezbjednosti ima posebnu težinu, jer ona neće podržati takav izvještaj.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE