• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: Formiranje vlasti - prioritet

Prvi prioritet visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u predstojećim mjesecima biće sadržajni pregovori o formiranju vlasti na državnom nivou

 OHR: Formiranje vlasti - prioritet Izvor: MONDO

OHR je saopštio da će prvi prioritet visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u predstojećim mjesecima biti sadržajni pregovori o formiranju vlasti na državnom nivou, jer to pitanje predstavlja prvi korak u vraćanju BiH na put ka evroatlantskim integracijama.

Iz OHR-a ističu da EU teži osiguravanju bezbjednosti i stabilnosti za građane BiH, da želi BiH kao članicu, ali da zemlja mora biti sposobna da govori jednim glasom i krene dalje sa odavno zakašnjelim reformama orijentisanim ka EU.

U Kancelariji visokog predstavnika ističu da je za građane i političke lidere u BiH, 9. maj - Dan Evrope prilika da se razmisli o godini u kojoj se vidio potpun zastoj u cjelokupnom napretku BiH ka evropskim integracijama.

OHR podsjeća da više od sedam mjeseci nakon izbora država živi na ograničenom privremenom finansiranju, da je zakonodavni proces zaustavljen i da se ne vidi mogućnost formiranja vlasti na državnom nivou.

"Sve to jasno ukazuje na potrebu da EU ostane čvrsto angažovana u zemlji i da spriječi produbljivanje krize", ističe se u saopštenju.

Iz OHR-a naglašavaju da je EU spremna da odgovori na ove izazove, te da je spoljna politika Unije dobila veliki podsticaj pokretanjem Evropske službe spoljnih poslova (EEAS) 1. januara, koja će djelovati kao jedinstvena platforma odražavanja evropskih vrijednosti i interesa u BiH i širom svijeta.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE