• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Starčević: Neće biti sankcija prema RS

Nema šansi da Savjet bezbjednosti UN uvede sankcije prema Republici Srpskoj i predsjedniku Miloradu Dodiku - rekao je ambasador Srbije u UN Feđa Starčević.

 Starčević: Neće biti sankcija prema RS Izvor: MONDO

Starčević je rekao za "Blic" da, prije svega, Rusija to sigurno ne bi dopustila, a vjerovatno ni Kina.

Na jučerašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj je raspravljano o situaciji u BiH, ambasador Starčević je rekao da je ideja o tome da visoki predstavnik za BiH suspenduje referendum u Republici Srpskoj "opasna".

On je naveo da Srbija smatra da najavljeni referendum građana RS o sudu i tužilaštvu BiH nema nikakve veze sa teritorijalnim integritetom zemlje i da nije u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom.

"Bez namjere da se miješamo u unutrašnje stvari BiH, smatramo da je inicijativa koja se tiče sudstva u domenu skupština koje su formirali predstavnici građana i da ne postoje ovlašćenja na osnovu kojih mogu da je preuzmu državni organi BiH ili predstavnici međunarodne zajednice", rekao je ambasador Starčević u Savjetu bezbjednosti UN.

Ekspert Međunarodne krizne grupe za BiH Marko Prelek rekao je za "Blic" da bi povlačenje Srba iz institucija BiH moglo da uslijedi kao sljedeći korak, ukoliko bi se odnosi još više zaoštrili, i da bi to bilo de fakto ravno otcjepljenju RS.

"Dio članica EU u ovom trenutku gaji simpatije prema Dodikovom suprotstavljanju visokom predstavniku, ali ne vjerujem da bi RS imala podršku međunarodne zajednice za dalje korake u konfrontaciji. U EU sada nema raspoloženja da se kažnjava Dodik", kaže Prelek.

Na jučerašnjim konsultacijama prije sjednice Savjeta bezbjednosti UN Rusija je blokirala podršku izvještaju Valentina Incka, dok je ruski ambasador Vitalij Čurkin otvoreno podržao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u svom izlaganju.

Kineski ambasador u Savjetu bezbjednosti UN pomenuo je čak pravo na samoopredjeljenje naroda u BiH, dok su SAD, Britanija i Njemačka podržale Incka.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da postoji mogućnost odlaganja referenduma na dva do tri mjeseca ukoliko RS dobije garancije da će biti otklonjeni nedostaci u radu Suda i Tužilaštva BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE