• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud usvojio sporazum o krivici Župljaninovih jataka

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu usvojilo je danas sporazum o priznanju krivice između Tužilaštva za ratne zločine i šestoro jataka haškog optuženika Stojana Župljanina

 Sud usvojio sporazum o krivici Župljaninovih jataka Izvor: MONDO

Jatacisu potvrdili da su mu pomagali da se skriva više od šest godina pod lažnim identitetom.

Prema sporazumu samo će Nikola Tepić (60) iz Pančeva u čijem je stanu uhapšen Žuljanin u junu 2008. godine biti osuđen na kaznu od godinu dana kućnog zatvora, dok su se ostali nagodili za uslovnu osudu.

Na uslovne kazne od godinu dana zatvora, sa rokom provjere od tri do četiri godine, ukupno 16 godina, nagodili su se nekadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Koviljko Lovra (57), Mlađen (58) i Vinka (56) Marjanović, kao i Slobodan (65) i Milorad (58) Koprivica.

Oni će otići u zatvor ako prekrše uslov izvršenjem krivičnog dela.

Na današnje rješenje ni tužilaštvo ni okrivljeni nemaju pravo žalbe, jer su se tog prava odrekli zaključenjem sporazuma, a kako nema ni oštećenih, ono je trenutkom donošenja postalo pravosnažno i izvršno, rekao je sudija Dragan Mirković.

On je najavio da će i presuda, kojom će biti oglašeni krivim i osuđeni na kazne na koje su se nagodili sa Tužilaštvom za ratne zločine, uskoro biti napisana i odmah će postati pravosnažna.

Svi optuženi su prethodno potvrdili da su sporazum sa tužilaštvom zaključili dobrovoljno i bez zablude.

Župljaninovi jataci priznali su da su od maja 2002. do juna 2008. godine na području Novog Sada, Bačkog Petrovca, Subotice, Pančeva i Beograda krili Župljanina, pružali mu utočište, finansijsku pomoć, pomagali mu pri nabavljanju lažnih isprava o identitetu i obavještavali ga o mjerama koje su preduzeli organi gonjenja radi njegovog otkrivanja.

Oni su lično podržavali Župljanina, doturali mu odjeću i druge potrebne predmete, organizovali tajne susrete, proslave i večere sa starim prijateljima.

Optuženi su Župljaninu omogućavali usmenu i pisanu komunikaciju putem pisama i pisanih poruka.

Župljaninu se, zajedno sa prvim ministrom policije Republike Srpske Mićom Stanišićem, sudi zbog optužbi Haškog tužilaštva za progone nesrpskog stanovništva u 20 opština BiH od aprila do decembra 1992. godine.

Tužilaštvo tvrdi da su oni bili saizvršioci udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio protjerivanje nesrpskog stanovništva sa područja planirane srpske države.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE