• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Palata RS: Hitan sastanak zbog referenduma?!

Strasti u BiH ne smiruju se poslije odluke parlamenta RS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu. Dodik okupio srpske predstavnike u institucijama BiH.

 Palata RS: Hitan sastanak zbog referenduma?! Izvor: MONDO

U Banjaluci se održava sastanak predsjednika RS, Milorada Dodika sa srpskim predstavnicima u zajednickim institucijama BiH.

Sastanak se održava dan nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko podnio izvještaj u Savjetu bezbjednosti UN o situaciji u BiH, tačnije odluci Narodne Skupštine RS da raspiše referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH. Prethodno je predsjednik Dodik razgovarao sa šefom Kancelarije Savjeta Evrope u BiH, Meri En Henesi.

Prije tri dana, Dodik je uputio pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome navodi da da ocjene koje je visoki predstavnik u BiH iznio u izvještaju o BiH, a u kojem se interpretiraju namjere i priroda političkih aktivnosti rukovodstva RS, predstavljaju potpuno netačnu i iskrivljenu predstavu o legitimnim političkim aktivnostima.

Uz redovan izvještaj o stanju u BiH, Incko je prvi put dostavio članicama Savjeta bezbjednosti jedan cijeli aneks koji nosi naziv "Republika Srpska", a u kojem najoštrije osuđuje Srpsku za kršenje Dejtonskog sporazuma i rušenje ustavnog poretka BiH, te naveo da zaključci Narodne skupštine Srpske i odluka o referendumu dovode u pitanje sve zakone koje je donio visoki predstavnik.

Predstavnici SAD, Velike Britanije i Njemačke tokom jučeršanje rasprave u Savjetu bezbjednosti UN o situaciji u BiH podržali su rad visokog predstavnika i usprotivili se održavanju najavljenog referendum u RS, dok je ruski ambasador kritikovao izvještaj Valentina Incka i predložio da bude razmotreno pismo koje je predsjednik RS Milorad Dodik poslao generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Republika Srpska nikad ranije, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas, nije dobila tako lošu ocenu u izvještaju jednog visokog predstvanika pred Savjetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, smatraju analitičari u Bosni i Hercegovini.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE