• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Željka Cvijanović: Ne smetaju mi britanske sankcije, i onako je sve laž

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da će kada bude izabrana na tu poziciju imati ustavnu i svaku drugu obavezu da u Predsjedništvu BiH brani i štiti interese Republike Srpske.

 Željka Cvijanović o planovima ako pobijedi na izborima Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

"U Predsjedništvu BiH prema Ustavu odluke se trebaju donositi konsenzusom. Ako se oko nečega ne mogu donositi odluke konsenzusom i ako smo preglasani, onda pribjegavamo zaštiti vitalnog interesa Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva večeras za RTRS.

Ona je navela da veto pokreće srpski član Predsjedništva BiH, a o njemu se odlučuje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističući da veto ne gubi snagu i ako ga ne potvrdi parlament Republike Srpske.

"Prema pravilu, Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da potvrdi veto, ali u parlamentu Srpske trenutno imamo strukturu opozicije koja je 11 puta kada se odlučivalo o bitnim stvarima napustila parlament", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je mehanizam zaštite vitalnog interesa Republike Srpske moćan i da treba uvijek da se koristi kada srpski član Predsjedništva BiH procijeni da je preglasan na štetu svog naroda i Republike Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da će biti spremna na dogovor i dijalog sa kolegama u Predsjedništvu BiH, ukoliko sa njihove strane bude postojala takva spremnost.

Ona je rekla da joj sankcije Velike Britanije nisu otežavajući faktor u političkom radu zato što zna da su izmišljene sve laži koje su tamo navedene.

"Bilo koja vlada, britanska ili neka druga ne smije sebi dozvoliti da laže i manipuliše, da napiše kako radite prema nalogu /predsjednika Rusije Vladimira/ Putina ili kako ugrožavate regionalni mir i stabilnost. Mislim da su više oni prijetnja regionalnom miru i stabilnosti nego Milorad Dodik i ja", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su sankcije isprodukovane.

Cvijanovićeva je rekla da nikada ne bi u Predsjedništvu BiH blokirala infrastrukturne projekte u FBiH, zdravstvu, obrazovanju, osim u krajnjoj situaciji kada se vidi da je to jedini način razgovora.

Ona je podsjetila da je kao premijer Republike Srpske imala odličnu saradnju sa Vladom FBiH.

"Poštujem Dejtonski sporazum i više unutrašnji dijalog nego nametnuta rješenja stranog faktora", naglasila je Cvijanovićeva.

Govoreći o posjeti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Ruskoj Federaciji, Cvijanovićeva je navela da je riječ o jednoj od mnogobrojnih Dodikovih posjeta koja će služiti planovima Republike Srpske u ekonomsko-energetskom sektoru.

"Ovo su važni planovi koji će u narednom periodu obezbijediti energetsku stabilnost i nezavisnost Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE