• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne smiruju se strasti u Novom Gradu: Opozicija predala inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine

Autor Dušan Volaš

Jedanaest odbornika opozicije u Novom Gradu, zajedno sa narodnim poslanikom Milankom Mihajilicom, predali su danas Skupštini opštine Novi Grad inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Zorana Kukavice, saopšteno je iz PDP-a.

 PDP inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine Novi Grad Izvor: Google Maps.

Kako su naveli u obrazloženju inicijative, predsjednik Skupštine ne izvršava obaveze predviđene Poslovnikom o radu Skupštine opštine Novi Grad, a koje se tiču učešća u pripremama, sazivanja i vođenja sjednica, te vođenja sjednica u skladu sa principima najboljih praksi demokratskog parlamentarizma i odredaba poslovnika, te da je pokazao intelektualnu potkapacitiranost za vršenje tih važnih obaveza.

U inicijativi je navedeno da predsjednik Skupštine dopušta načelniku Opštine Novi Grad da govori kada hoće, šta hoće, da vrijeđa odbornike, kvalifikuje, razvrstava na dobre i loše, dok diskusije opozicionih odbornika prekida, odnosno ne sankcioniše kada to čine načelnik ili odbornici vlasti.

Ističu da predsjednik Skupštine nije u stanju da održava red, te da selektivno sankcioniše odbornike u zavisnosti da li se radi o odbornicima vlasti ili opozicije čime, kako kažu, pokazuje da nije dorastao ovoj funkciji.

Navode da je direktan povod za podnošenje inicijative ponašanje predsjednika na prethodnoj sjednici Skupštine opštine, koja je počela 4.11., nastavljena 10.11. i okončana prekidom, dok je naredni nastavak, 14.11., takođe okončan prekidom, za šta punu odgovornost snosi predsjednik skupštine.

"Tokom pomenute sjednice, predsjednik Skupštine nije ni opomenuo načelnika opštine koji je iznosio nipodaštavajuće, ponižavajuće i prije svega netačne podatke koji se tiču privatnog života odbornika Igora Taborina, dok je Taborinovo izlaganje direkno opstruisao. Kada mu nije dozvoljeno da obrazloži povredu poslovnika na koju se pozao, Taborin je negodovao, te mu je izrečena mjera udaljenja sa sjednice", navodeno je u saopštenju PDP-u.

Iz PDP-a navode da je predsjednik Skupštine opštine Novi Grad na nastavku sjednice 14.11. izrekao mjeru udaljavanja sa sjednice odbornicima Mladenu Šumaru, Filipu Egeljiću, Goranu Kutliji, Mirku Zgonjaninu, Ljubiši Vujanoviću, dr Dušanu Gašiću i Hasanu Rasavcu i to prije nego što je sjednica i počela, jer su zatražili da se razriješi situacija sa odbornikom Taborinom.

Navedeno je da je sasvim jasno da je djelovanjem predsjednika Skupštine, njegovim bahatim ponašanjem i nepoznavanjem, te paušalnom i nestručnom primjenom Poslovnika o radu Skupštine opštine Novi Grad, doveden u pitanje dalji rad skupštine.

Smatraju da, iako je njegovo imenovanje bio plod dogovora vladajuće većine, predsjednik Skupštine nije dobro kadrovsko rješenje, jer lice koje zastupa i predstavlja Skupštinu, te rukovodi njenim radom mora da poznaje propise, procedure, da prepoznaje momente kada treba dati pauzu da se strasti smire, a ne da svojim ponašanjem dolijeva ulje na vatru i potpuno blokira rad predstavničkog organa Opštine Novi Grad.

Kako se ističe u inicijativi, odbornici smatraju da je to više nego dovoljno razloga da se na dnevni red naredne sjednice Skupštine opštine, u skladu sa članom 168. stav 6. Poslovnika o radu Skupštine opštine Novi Grad, odmah stavi tačka "Opoziv predsjednika Skupštine opštine Novi Grad".

Odbornici opozicije ističu da takođe ne odustaju od pravne borbe radi dokazivanja da je nastavak konstitutivne sjednice Skupštine opštine Novi Grad od 28.12.2020. godine, nakon što je ona prekinuta od strane predsjedavajućeg radnog Predsjedništva, bio nezakonit, te da je i sam izbor predsjednika Skupštine bio nezakonit, zaključeno je u saopštenju PDP-a.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE