• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Goganović odbio sastanak s Doertijem, Dodik kaže – nismo ih zvali ni na inauguraciju

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Stigao odgovor iz RS na izjavu Doertija da se neće sastajati sa osobama sa britanske "crne liste".

 Srn2022-12-26_2118210_13.jpg Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Liom Doertijem zbog njegove izjave da se tokom posjete BiH ne namjerava sastati ni sa jednom od dvije osobe koje su na "crnoj listi" Velike Britanije.

Reagujući na ovu izjavu britanskog ministra, koja aludira na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i na srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, Goganović je rekao da je Doertijeva izjava "krajnje nekorektna, nedemokratska i antidejtonska, jer se njom negira izborna volja građana Republike Srpske".

"Onaj ko isključuje mogućnost političkog dijaloga sa legalno izabranim i legitimnim predstavnicima srpskog naroda, jednog od tri konstitutivina naroda u BiH, odnosno sa izabranim predstavnicima Republike Srpske, sigurno ne doprinosi izgradnji mira i stabilnosti i rješavanju svih otvorenih pitanja u BiH, ali i njenoj evropskoj perspektivi", kazao je zamjenik ministra odbrane BiH.

Doerti će se tokom boravka u Sarajevu sastao sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, navodeći da podrška Velike Britanije OHR ostaje nepromjenjiva.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da predstavnici srpskog naroda nemaju potrebe da se sastaju sa zvaničnicima Velike Britanije koji, kako je ocijenio, uporno kroz istoriju čine da sve podrede svojim interesima i naprave zlo.

"Kao što ste mogli da primijetite britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli nije bio ni pozvan na inauguraciju srpskog člana i predsedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, kao ni na moju", rekao je Dodik.

Dodao je da će se "u skladu sa utvrđenom politikom ponašati i ostali predstavnici Republike Srpske".

"Britanija ima veoma loše namere i pokušavaju da prikažu da su dobri prema Bošnjacima, ali to nije tako, oni su samo dobri prema sebi", kazao je Dodik, optuživši Veliku Britaniju da pokušava da destabiliizuje situaciju u BiH.

Vlada Velike Britanije je u aprilu prošle godine uvela sankcije tadašnjem srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, optužujući ih da ugrožavaju mir i stabilnost u BiH, kao i da podstiču secesiju Republike Srpske.

(MONDO/Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE