• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Kooridinaciono tijelo BiH za Trgovsku goru imenovan Bojan Vipotnik

Autor Nikolina Damjanić

U Koordinaciono tijelo BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore danas je imenovan ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Bojan Vipotnik.

 Vipotnik član Koordinacionog tijela za Trgovsku goru Izvor: Anadolija

On je imenovan umjesto ranije ministarke Srebrenke Golić, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara je donio istovremeno i odluku da u Koordinaciono tijelo bude imenovana Selma Užičanin u ime Ministarstva inostranih poslova.

U sastav ovog tijela ranije su imenovani ministri nadležni za oblast životne sredine i direktor iz resora radijacione i nuklerne bezbjednosti.

Na prijedlog Ministarstva transporta i komunikacija, Savjet ministara donio je odluku o dopuni tarife administrativnih taksi - u novom tekstu, u skladu sa Pravilnikom o homologaciji vozila i Zakonu o administrativnim taksama.

Na ovaj način će u Tarifu administrativnih taksi biti uvrštene takse za radnje koje se preduzimaju u postupku homologacije vozila za koje je nadležno Ministarstvo transporta i komunikacija.

Taksa se kreće od 20 KM za izdavanje sertifikata o usklađenosti tipa vozila i 10 KM za dopunu sertifikata o usklađenosti tipa vozila, koliko iznosi i taksa za izdavanje potvrde o usklađenosti za pojedinačno vozilo.

Novim tekstom odluke umanjena je visina taksi koje su bile ranije predložene u visini od 20 do 50 KM, te je ukinuta naknada za izdavanje potvrde o usklađenosti kod homologacije dijela, uređaja i opreme vozila, što je bilo predloženo odlukom razmatranom na 52. sjednici Savjeta ministara.

Ovo smanjenje u funkciji je opredjeljenja Savjeta ministara za racionalizaciju visine i broja taksi u skladu sa preporukama Kancelarije za reviziju institucija BiH, navedeno je u saopštenju.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u BiH za januar 2023. godine, koja će biti dostavljena Predsjedništvu BiH.

Služba za poslove sa strancima u januaru je evidentirala 1.608 nezakonitih migranata, što je za 42 odsto manje nego u decembru prethodne godine, ali i značajno više u odnosu na januar 2022. godine kada je bilo evidentirano njih 476.

Među prvih pet zemalja porijekla migranata su Avganistan, Maroko, Kuba, Kongo i Iran, s tim da Avganistanci čine više od polovine nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 1.470 osoba, od čega je samo njih 20 podnijelo zahtjeve.

U četiri privremena prihvatna centra /ukupni kapacitet 4.880 mjesta/ prosječno je u januaru boravilo 1.010 migranata, a na dan 31. januar u ovim centrima boravile su 873 osobe.

Granična policija BiH je u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska evidentirala 760 osoba, što je za 52 odsto manje u odnosu na prethodni mjesec. Među osobama otkrivenim u nezakonitom prelasku najviše njih je iz Avganistana, Pakistana i Konga, dok su primarne rute za ulazak iz Srbije i Crne Gore.

Najveći teret migracionog pritiska na ulazu u BiH evidentiran je na području djelovanja jedinica Granične policije Zvornik, Hum-Foča i Bijeljina, a migranti su u 97 odsto slučajeva otkriveni izvan područja graničnih prelaza.

Tokom januara vraćeno je ukupno 26 osoba u zemlje porijekla ili zemlje koje ih prihvataju, a u Imigracionom centru na dan 31. januara boravila je 51 osoba.

Na sjednici su zadužena ministarstva i druge institucije BiH zajedno s rukovodiocima tijela uprave ovlaštenim za donošenje propisa da Direkciji za evropske integracije Savjeta ministara redovno dostavljaju na provjeru i potvrdu usklađenosti propise koji se usklađuju s pravnom tekovinom EU, te propise kojim se ispunjavaju obaveze iz dokumenata od značaja za integraciju BiH u EU.

Ovaj zaključak Savjeta ministara donio je nakon što je usvojio informaciju Direkcije za evropske integracije o primjeni odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom tekovinom EU za 2022. godinu.

Direkcija za evropske integracije je u ovom periodu izdala 150 mišljenja o usklađenosti propisa, te je pružila stručnu pomoć u postupku njihove izrade putem učestvovanja u radu 27 radnih grupa, te 35 neformalnih konsultacija.

Na osnovi pregleda propisa u Službenom glasniku BiH u 2022. godini utvrđeno je da je za 56 objavljenih propisa Direkcija dala mišljenje o usklađenosti, među kojima je 29 propisa usklađivano s pravnom tekovinom EU, dok je pet propisa relevantnih za proces evropskih integracija doneseno i objavljeno bez njenog prethodno pribavljenog mišljenja o usklađenosti.

Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, usvojio Četvrti nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama i Treći dvogodišnji izvještaj o emisijama plinova sa efektom staklenika u BiH prema Okvirnoj konvenciji UN o promjeni klime, uz sugestije usvojene na sjednici.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE