• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: BiH u haosu jer ne liječi sopstvene rane

Autor Vesna Kerkez

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je BiH u stanju haosa zato što neće da liječi sopstvene rane.

 Željka Cvijanović Izvor: Screenshot, Mondo - Slaven Petković

"Treba da počnemo da razumijemo strahove jednih i drugih i kako se to može riješiti, a ne da čekamo nekoga ko nas drži u stanju eksperimenta", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da ima problem sa političkim izrazom koji hoće da mijenja BiH na neustavan način, mimo Ustava i onoga što je interes sva tri naroda koji tu žive i drugih građana, te da joj nije problem da to kaže u Savjetu bezbjednosti UN.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH rekla je da je zadovoljna nastupom koji je nedavno imala na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku.

Cvijanovićeva je rekla da je njena obaveza kao nekog ko živi u BiH i koga su građani ubjedljivo izabrali na izborima da u Savjetu bezbjednosti UN kaže kako vidi situaciju u BiH i šta su glavni problemi i kočnica.

Ona je rekla da je izašla iz sale za vrijeme obraćanja Kristijana Šmita u Savjetu bezbjednosti UN i da poštuje stavove institucija Republike Srpske da ne priznaju legitimitet Šmita jer nije prošao predviđenu proceduru i nije verifikovan u Savjetu bezbjednosti UN.

"Godinama gledamo manipulativni pristup ljudi koji u nekim ulogama tamo dolaze da prezentuju stvari o BiH. Ne mislim da neko ko je neizabrani pojedinac može da ima prioritet u odnosu na demokratski izabrane pojedince i ne smatram da je Šmit iznad mene ili iznad bilo kojeg drugog političara kojeg su građani izabrali, jer je to nenormalno, neprirodno i prilično kontraproduktivno za BiH zbog čega ona nazaduje", rekla je Cvijanovićeva večeras za RTRS.

Ona je naglasila da je BiH stalno u haosu zbog visokih predstavnika koji stalno protežiraju crno-bijelu sliku, te dodala da zna šta oni pišu u tim svojim izvještajima.

"Njima uvijek treba da je neko drugi kriv, samo nisu oni koji su produkovali silne probleme u okviru BiH", navela je Cvijanovićeva i dodala da se u BiH na taj način ne može nešto disciplinovati ili urediti.

Govoreći o spoljnoj politici, Cvijanovićeva je naglasila da je jasno propisano kako stvari stoje, kao i da ne može Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara imati zakonski osnov da radi ono što su do sada radili nelegalno.

Ona je podsjetila da su ustavne nadležnosti jasno poslagane i da Ministarstvo inostranih poslova treba imati svoje normativno uređenje kroz stabilan zakon, koji će biti realan, ali bez uzurpacije ovlaštenja.

"Ne možete kreirati stav i rješenje. Vi ga dobijate od tročlanog Predsjedništva BiH i onda ga prosljeđujete dalje prema onima koji to treba da iskomuniciraju u datom mjestu", dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ne teži se ka savršenstvu, ali ukoliko se Predsjedništvo nije dogovorilo, zašto bi prema nekoj misiji ili ambasadi išla neka instrukcija koja je suprotna stavu jednog od članova Predsjedništva BiH.

Cvijanovićeva smatra da svi u BiH konačno trebaju početi da pričaju, kako bi se našlo nešto zajedničko, a to je da se ne koči ništa od projekata bilo gdje.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE