• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik u Mostaru: Saborna crkva jedan od najvećih hramova, važno završiti obnovu

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru mitski objekat za srpski narod u Hercegovini i da je veoma važno obezbijediti sredstva za završetak ove svetinje.

 Srn2023-9-24_115304_2.jpg Izvor: SRNA/Sanja Bjelica

"Ovo je mitski objekat za srpski narod u Hercegovini, cijeloj Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), jedan od najvećih hramova koje je ikada izgradila SPC. Zato je važno da smo danas ovdje", rekao je Dodik novinarima uoči donatorskog ručka u hotelu "Mepas" za obnovu Saborne crkve na koji su pozvani visoki zvaničnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, regiona, te načelnici i gradonačelnici svih gradova u BiH i brojni gosti.

On je naglasio da je to pokazatelj sabiranja, okupljanja, snage, da se obnovi ova svetinja koja je srušena u zločinačkom činu snaga hrvatske odbrane i muslimana.

"Vjerujem da je današnji dan važan po tome što je ovdje NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije, ali i zato što ćemo, vjerujem, obezbijediti sve dodatna potrebna sredstva da završimo ovaj hram onako kako je i predviđeno projektom i da bude predat našim vjernicima, vjerujućem narodu. Drago mi je što vidim zaista mnogo ljudi ovdje koji su došli da budu zajedno", istakao je Dodik.

Patrijarh srpski Porfirije stigao je juče u dvodnevnu posjetu Mostaru povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice koja još nije obnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine.

Saborna crkva Svete Trojice otkako je izgrađena 1873. godine bila je ukras i jedan od simbola Mostara. Crkva je zapaljena 15. juna 1992, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen.

Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali je za kompletnu obnovu potrebno još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Za obnovu ovog hrama najviše su izdvojile Republike Srpska i Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika, među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE