• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Abu Hamza podnio politički azil

Karaj Kamel bin Ali, koji je zatvoren u Imigracionom centru u Lukavica, navjerovatnije neće biti protjeran u Tunis najmanje nekoliko mjeseci

 Abu Hamza podnio politički azil Izvor: MONDO

Zloglasni mudžahedin Karaj Kamel bin Ali, poznatiji kao Abu Hamza, zatražio je od bh. vlasti politički azil da bi izbjegao protjerivanje u rodni Tunis, uprkos činjenici da je označen kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost BiH.

Abu Hamza (45) mjesecima je zatvoren u Imigracionom centru u Lukavici gdje čeka da vlasti BiH provedu odluku o njegovom protjerivanju, piše "Pres".

Šef Službe za odnose sa strancima Dragan Mektić tvrdi da Abu Hamza neće biti protjeran u Tunis najmanje nekoliko mjeseci i da je podnio zahtjev za politički azil isključuvo kako bi što duže odgađao protjerivanje iz zemlje.

Mektić je naveo da je riječ o zloupotrebi mehanizma političkog azila i da to nije usamljen slučaj.

Profesor banjalučkog Pravnog fakulteta Petar Kunić kaže da je apsurdno kako osuđeni ubica kupuje vrijeme tako što podnosi zahtjev za politički azil i ističe da to govori o neefikasnom djelovanju institucija BiH.

"Iz svega što se dešavalo oko Abu Hamze, može se sumnjati da on uživa diskretnu podršku bošnjačkih struktura u Sarajevu, što dobrim dijelom može objasniti činjenicu zašto još nije protjeran iz zemlje", naveo je Kunić.

Vlasti BiH i SAD uvrstile su Bin Alija prije nekoliko godina na spisak osoba opasnih po nacionalnu bezbjednost, prije svega, zbog njegovih veza sa terorističkim organizacijama. Dovodio se u vezu sa pokušajem ubistva pape Jovana Pavla Drugog u Bolonji, kao i pokojnog zamjenika ministra policije FBiH Joze Leotara.

Državljanstvo BiH dobio je poslije dolaska u BiH i učešća u ratnim operacijama odreda "El mudžahid", ali mu je ono kasnije poništeno. Policijske službe su svojevremeno saopštile da je tokom boravka u BiH koristio čak 16 lažnih imena i nadimaka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE