• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH nestalo 11 hiljada tona TNT-a?!

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zatražio je od ministra odbrane Selme Cikotića izjašnjavanje o nestanku 11.000 tona eksploziva TNT

 U BiH nestalo 11 hiljada tona TNT-a?! Izvor: MONDO

"U zadnje vrijeme mogle su se čuti priče da je prilikom uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava u BH nestalo 11.000 tona eksploziva TNT. Ako je to tačno, onda imamo ozbiljan bezbjednosni problem za BiH", kazao je Radmanović .

Prema njegovim riječima, Cikotić je odgovorio da prvi put čuje za nestanak eksploziva. Predsjedništvo je, kako je naglasio Radmanović, od ministra odbrane zatražilo da u narednih sedam dana po hitnom postupku ispita slučaj, prenosi "Dnevni avaz".

Radmanović u srijedu nije dodatno objašnjavao gdje je i na koji način nestao TNT, ali "Avaz" saznaje u Predsjedništvu BiH da je na Cikotićevo pitanje od koga je dobio tu informaciju, član Predsjedništva odgovorio: "Od jednog od pripadnika Oružanih snaga", bez davanja imena ili bilo kojeg drugog detaljnijeg podatka.

Trinitrotoluen (TNT) eksploziv je koji se izlijeva u kockama, velike je čvrstoće i upotrebljava ga vojska. Njegova prodaja strogo je kontrolisana. Izlijeva se u kocke težine od 200, 500 grama, kilogram ili više, u zavisnosti od namjene. Spada u eksplozive jake razorne moći, ali je ipak slabiji od plastičnog eksploziva. TNT, za razliku od plastičnog eksploziva, ne može da se oblikuje, ali ga može upotrebljavati i bombaš koji nije previše stručan za takve poslove.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE