• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Banjaluci izmjereno preko 45 stepeni!

Na Trgu Krajine u Banjaluci danas u 13.30 termometar je pokazao nepodnošljivih 45,2 stepena Celzijusa, a paklene vrućine vladale su i u drugim gradovima BiH.

 U Banjaluci izmjereno preko 45 stepeni! Izvor: MONDO

Ambulante širom zemlje i dalje su pune pacijenata, a osim rizičnih grupa stanovništva, poput srčanih bolesnika i starijih građana, oprez je u četvrtak savjetovan i vozačima, kojim je Bosanskohercegovački auto-moto savez (BIHAMK) preporučio da tokom putovanja prave češće pauze, prenose Nezavisne.

Čekajući svježije vrijeme, manji broj Banjalučana, koji su morali izaći na ulicu, popodne su se "kuvali" na temperaturi od koje je "ključala" živa u termometru, a nešto ugodnije je bilo kupačima na obalama rijeke Vrbas, gdje je oko 14.30 ekipa "Nezavisnih" izmjerila 36 stepeni Celzijusa.

Sudeći po fotografiji, koja je nastala kod banjalučkog parka "Petar Kočić", građevinskim radnicima malo je pomogao apel iz Saveza sindikata RS, koji su poslodavce zamolili da raspodijele radno vrijeme.

Naime, na temperaturi od 43,7 stepeni nekoliko radnika oko 13.30 rekonstruisalo je Ulicu Milana Tepića, koja se nalazi uz najpoznatiji park u Banjaluci. U parku "Petar Kočić" je oko 13.40 bilo 38,6 stepeni.

Ništa bolja situacija nije bila ni u drugim bh. gradovima, pa tako zbog pogoršanih meteoroloških uslova zaposleni u opštini Petrovac još od srijede rade skraćeno radno vrijeme, od sedam do 14 časova, a ta mjera će u ovoj lokalnoj samoupravi biti na snazi i danas.

Meteorolozi su saopštili da je u četvrtak u 15 časova u Mostaru (u hladu) izmjereno 40 stepeni Celzijusa, baš koliko je bilo i u Zenici. U isto vrijeme najhladniji gradovi su, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, bili Livno i Bugojno, gdje je izmjereno 35 stepeni. Iz Hidrometeorološkog zavoda RS i za danas najavljuju sunčano i toplo vrijeme, s malo oblaka na istoku i jugoistoku u poslijepodnevnim satima, te dnevnim temperaturama do 40 stepeni.

Ako je za utjehu, Draško Rudan, dežurni meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS, za sutra najavljuje za nekoliko stepeni niže temperature, a osjetno osvježenje u nedjelju.

Nesnosne temperature građanima širom BiH počele su glavobolje izazivati krajem prošle sedmice, a meteorolozi su bili u pravu kada su najavili da će ovo biti najtoplija nedjelja u godini. Čekajući nešto svježije vrijeme, brojni bh. građani spas od tropskih vrućina potražili su na nekom od kupališta.

Prva žrtva ove sedmice

Usljed visokih temperatura u Mostaru je prekjuče preminio srčani bolesnik starije živorne dobi, što je prva žrtva toplotnog talasa ove sedmice.

Potvrdio je to dežurni dispečer mostarske Hitne službe na Carini, te dodao da su ljekari pacijenta pokušali reanimirati, ali mu nije bilo pomoći.

Visoka temperatura umalo je bila kobna i na fudbalskoj utakmici u Prijedoru, gdje je prekjuče oko 18 časova održan meč Fudbalskog saveza regije Prijedor, između FK Ravan iz Međeđe, kod Kozarske Dubice, i prijedorskog FK Kozara.

Naime, u osmom minutu utakmice pozlilo je Dejanu Babiću (20), golmanu FK Ravan, koji je odmah prevezen u prijedorsku Opštu bolnicu, gdje je utvrđeno da je mladi fudbaler za vrijeme utakmice kolabirao.

Panika zbog zmije

Grupa mlađih Banjalučana u četvrtak oko 14 časova pronašla je kod Gradskog mosta, ispod tvrđave Kastel, zmiju dugu oko metar, zbog koje je zavladala panika, pogotovo među ženskim dijelom kupača na Vrbasu.

Jedan od mladića uhvatio je zmiju, a kada je utvrdio da je riječ o bezopasnom gmizavcu, bacio ju je u rijeku.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE