• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranački lideri u Mostaru 5. septembra

Dragan Čović i Božo Ljubić, predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990, uputili su u petak poziv za sastanak o formiranju Savjeta ministara BiH na adrese lidera SDP-a, SDA, SNSD-a i SDS-a.

 Stranački lideri u Mostaru 5. septembra Izvor: MONDO

Kako je saopšteno, planirano je da sastanak bude održan u sjedištu HDZ BiH u Mostaru, a predloženo je da to bude 5. septembra ove godine ili nekog drugog datuma ako se drugačije dogovore u međuvremenu.

Čović i Ljubić obrazložili su da sastanak sazivaju jer 10 mjeseci nakon izbora nije formirana nova izvršna vlast BiH, te podsjetili na obaveze prema EU i stvaranje uslova za funkcionisanje bh. institucija u punom kapacitetu.

"Nadamo se da ćete podržati ovu inicijativu i odazvati se našem pozivu. Izražavamo, također, spremnost odazvati se svakom vašem pozivu koji vodi ovome cilju", navodi se u pozivu koji su Čović i Ljubić uputili predsjednicima četiri partije koje imaju svoje predstavnike u kolegijumima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Niko od pozvanih stranačkih lidera u petak poslijepodne nije odgovarao na telefonske pozive kako bi potvrdili da li će se odazvati pozivu iz dva HDZ-a, prenose "Nezavisne novine".

U posljednje vrijeme niko od njih nije odbijao najavljene susrete, pa se očekuje da će se u Mostaru o formiranju vlasti dogovarati Sulejman Tihić, predsjednik SDA, Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, i Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

Tihić je ranije rekao da su kod formiranja Savjeta ministara BiH sporna tri pitanja: mjesto predsjedavajućeg, ministra inostranih poslova i trećeg Hrvata u ovoj instituciji, dok je Lagumdžija kazao da SDP-u treba da pripadne ili mjesto predsjedavajućeg ili šefa bh. diplomatije.

Stranke iz Republike Srspske, SNSD i SDS, više puta su ponovile da zahtijevaju da se poštuje princip rotacije, te da predsjedavajući ovog puta treba da bude Hrvat, i to iz stranaka koje su dobile povjerenje hrvatskog biračkog tijela, a da na čelu MIP-a treba da bude ministar iz RS.

U oba HDZ-a smatraju da njihovi kadrovi moraju biti u Savjetu ministara BiH jer su oni stranke koje su dobile najviše povjerenja hrvatskih birača, te da očekuju predsjedavajućeg i dva ministarska mjesta. Dva HDZ-a imaju dogovor da će njihov kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara biti Borjana Krišto, iz HDZ BiH.

U posljednjem sazivu Savjeta ministara BiH četiri ministarska mjesta imali su Bošnjaci, tri Hrvati, te dva Srbi uz mjesto predsjedavajućeg.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE