• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još se traga za 10.000 nestalih osoba

Na području BiH još se traga za 10.000 nestalih osoba, rečeno je danas na manifestaciji povodom Međunarodnog dana nestalih u BiH održanoj u Brčkom.

 Još se traga za 10.000 nestalih osoba Izvor: MONDO

Portparol Instituta za nestala lica u BiH Lejla Čengić istakla je da je na području BiH tokom proteklog rata nestalo više od 30.000 lica od kojih je do sada pronađeno i eksumirano 22.000.

"Još se traga za oko 10.000 nestalih. Za njihovu sudbinu se zna, ali njihovi posmrtni ostaci, nažalost, još nisu pronađeni", rekla je Čengićeva.

Prema podacima iznesenim na ovom skupu, još se traga za nekoliko stotina lica nestalih u proteklom ratu sa području distrikta.

Ahmet Grahić, predsjednik Saveza bošnjačkih udruženja nestalih u BiH, naglasio je da sa ovog skupa treba da ode jasna poruka da porodice neće stati sve dok se ne pronađe i posljednje tijelo nestalih, te dok ne budu poznata njihova imena i kako su stradali.

Ovom skupu prisustvovali su predstavnici distrikta Brčko, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH, te od 200 do 300 građana.

Skupu u Brčkom nisu prisustvovali predstavici Operativnog tima za traženje nestalih lica RS nezadovoljni radom Instituta za nestala lica BiH i Tužilaštvo BiH, a došli su jedino članovi Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Republike Srpske (RS), uključujući i predsjednika Milan Mandić.

Iz Operativnog tima za traženje nestalih lica RS juče pozvali građane Srpske i medije da sutra dođu na mjesto masovne grobnica Srba na Ozrenu, zapale svijeće i na taj način pokažu kako rade Institut za nestala lica BiH i Tužilaštvo BiH.

Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Boro Peulić potvrdio je da danas neće prisustvovati obilježavanju Međunarodnog dana nestalih u Brčkom zbog opstrukcije asanacije terena na Ozrenu na kojem se nalaze tijela srpskih žrtava.

Skup u Brčkom organizovao je Savjetodavni odbor Instituta u saradnji sa udruženjima nestalih iz BiH i regije, te uz podršku Međunarodne komisije za nestala lica, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Vlade distrikta Brčko.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE