• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU "kroji" Savjet ministara BiH

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen dolazi naredne sedmice u Sarajevo, kao bi "pogurao" formiranje budućeg Savjeta ministara BiH

 EU "kroji" Savjet ministara BiH Izvor: MONDO

Danski diplomata Peter Sorensen dolazi naredne sedmice u Sarajevo kako bi preuzeo dužnost specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH,  saznaje "EuroBlic" iz izvora bliskih Evropskoj komisiji.

Mada je iz sjedišta EU zvanično saopšteno da će Sorensenov zadatak biti da obezbjedi pojačano prisustvo EU u BiH, "EuroBlic" saznaje da će upravo on odigrati ključnu ulogu u formiranju budućeg Savjeta ministara BiH.

Zvaničnom Briselu je navodno već dozlogrdilo što BiH ni deset mjeseci nakon izbora nema formiranu vlast, pa u paketu sa Sorensenom šalje i svoju konstrukciju budućeg Savjeta ministara BiH.

U toj šemi lider HDZ BiH Dragan Čović ne bi trebalo da brine za poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, za šta su u Briselu ubijeđeni da će naići na podršku političkih lidera i unutar BiH.

Međutim, i u ovoj konstrukciji buduće izvršne vlasti BiH kamen spoticanja ostaje mjesto ministra inostranih poslova. Iz izvora bliskih Briselu list saznaje da u EU ne prihvataju zahtjeve RS da na tako važno mjesto kakvo je šef diplomatije BiH bude imenovan neko iz SDS.

Oni to, naravno, neće javno i da kažu, ali su zato iz EU poslali indirektnu poruku, prije svega lideru SNSD Miloradu Dodiku: Ako hoćeš da guraš SDS-ovog ministra inostranih poslova, mi onda hoćemo Zlatka Lagumdžiju, pa ćemo se nadmudrivati do kraja. Iz krugova bliskih međunarodnoj zajednici "EuroBlic" saznaje da je glavni razlog odbojnosti stranaca prema SDS i dalje ratna prošlost i epitet nacionalističke stranke.

"Ako želi spriječiti Lagumdžijino imenovanje na to mjesto, Dodik će se na kraju morati odreći SDS-ovog kandidata za ministra inostranih poslova i postaviti nekog svog", navodi izvor lista.

Na predstojećem sastanku vodećih ljudi SNSD i SDS, prvih dana septembra na Jahorini, Dodik će zatražiti od SDS razumijevanje za najnoviji zahtjev međunarodne zajednice. Prema saznanjima list Mladen Bosić nije nešto pretjerano ni zagrejan za mjesto prvog diplomate BiH, jer bi mu to, zbog svakodnevnih obaveza u MIP i čestih putovanja po bijelom svijetu, ugrozilo njemu dražu šefovsku poziciju u SDS.

Da je srž problema u formiranju budućeg Savjeta ministara zapravo pozicija ministra inostranih poslova, potvrdio je juče i sam Dodik. Naime, on je izjavio da je kandidovanje Zlatka Lagumdžije za mjesto ministra inostranih poslova "jedan od osnovnih razloga zašto BiH još nema Savjet ministara".

On je potvrdio da će prisustvovati sastanku stranačkih lidera 5. septembra u Mostaru, ali i ponovio da će zahtjevati da RS u novom sazivu Savjeta ministara pripadnu četiri ministarska mjesta, među kojima je ultimativno mjesto ministra inostranih poslova.

"To je minimalna potreba da se uvaže interesi RS. Inače, ne mislimo da treba da idemo za politikom SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije i njegovog upošljavanja", poručio je Dodik.

S druge strane, Lagumdžija, očigledno svjestan podrške Unije, u pomirljivom tonu poručuje da je SDP BiH otvoren za sve opcije - ili mjesto predsedavajućeg Savjeta ministara ili ministra inostranih poslova. Upravo zbog ovakvih nepomirljivih stavova, Evropljani su, po tvrdnjama izvora "EuroBlica", ponovo odlučili da preuzmu vodeću ulogu u formiranju vlasti u BiH.

Njihov ključni čovek u toj namjeri biće upravo Peter Sorensen čiji se dolazak u BiH poklapa sa početkom ozbiljnijih pregovora domaćih političara o formiranju budućeg Savjeta ministara BiH.

Evropska unija je još u maju odlučila da na mjesto specijalnog predstavnika EU u BiH imenuje Petera Sorensena. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton tom prilikom je izjavila da “ne može zamisliti nikoga ko je bolje kvalifikovan za tu poziciju od Petera Sorensena”.

Budući šef EU u Sarajevu imaće mnogo jaču ulogu od šefova delegacija u drugim zemljama. Na raspolaganju će imati osoblje, programe i sredstva koje EU daje BiH, što je oko 100 miliona evra godišnje. Takođe će moći predlagati restriktivne mjere, poput zabrane putovanja ili zamrzavanja imovine funkcionerima koji budu blokirali normalno funkcionisanje institucija.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE