• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život u Srpskoj najskuplji u regionu

Stanovnici RS osnovne prehrambene proizvode plaćaju skuplje i do 30 odsto, dok su im mjesečna primanja među najnižima u okruženju

 Život u Srpskoj najskuplji u regionu Izvor: MONDO

Da stanovnici Srpske imaju najveće troškove života u odnosu na region, pokazuju i podaci da osnovne prehrambene proizvode plaćaju skuplje i do 30 odsto, dok su im mjesečna primanja među najnižim u okruženju.

Prema podacima Ministarstva trgovine i turizma RS, u Srpskoj je u odnosu na Srbiju skuplje brašno i prerađevine od brašna, prerađevine od mesa, mlijeko, mast, pirinač, kupus, luk, grašak i sardine.

"Stanovnici Srpske u odnosu na svoje susjede u Srbiji plaćaju jeftinije jedino voće i neke vrste povrća", rekli su za "Glas Srpske" u resornom Ministarstvu.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rekao je da i u odnosu na Hrvatsku i Crnu Goru plaćamo skuplje proizvode, dok su prosječna primanja stanovnika ovih država mnogo veća u odnosu na primanja u Srpskoj.

"Prehrambeni proizvodi u RS u odnosu na zemlje regiona skuplji su za 30 odsto. Cijene u Srpskoj su bile stabilne do novembra 2010. godine, kada je sve počelo da poskupljuje, a izdvajanja za osnovne troškove života nekontrolisano rastu", rekao je Petrović.

On je naglasio da je u posljednje vrijeme došlo do poskupljenja pilećeg mesa i ribe, dok susjedi nisu mijenjali cjenovnike ovih proizvoda.

"Četvoročlana porodica u Srpskoj u julu ove godine za sindikalnu potrošačku korpu trebalo je da izdvoji 1.742 marke, što je za oko 135 maraka više ili 8,3 odsto u odnosu na isti mjesec lani", saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveći rast troškova zabilježen je kod prehrane, jer je u julu ove godine četvoročlana porodica za ishranu trebalo da izdvoji 14,1 odsto više novca nego u julu prošle godine.

Prosječna plata ne prati rast troškova, jer je u julu ove godine iznosila 811 KM i veća je za 25 maraka u odnosu na prosječnu platu iz istog perioda lani.

"Prosječno isplaćenom platom u julu ove godine četvoročlana porodica mogla je da obezbijedi svega 46,5 odsto sindikalne korpe, dok je u prošloj godini mogla da kupi oko 50 odsto ovih proizvoda i usluga", navodi se u saopštenju.

Prosječna primanja stanovnika Hrvatske skoro su duplo veća nego u Srpskoj i iznose oko 1.430 KM, dok je prosječna plata u Crnoj Gori u julu iznosila više od 930 KM. Prosječna primanja u Srbiji manja su za oko 50 KM nego u Srpskoj i iznose 753 KM.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada smatra da su cijene prehrambenih proizvoda nesrazmjerne sa mjesečnim primanjima stanovnika RS.

"Standard radnika je toliko loš da sa jednom prosječnom platom ne mogu da preživje od prvog do prvog u mjesecu, a posebno su ugroženi oni kojima su plate neredovne ili koji rade sezonske poslove, te platu primaju samo tri-četiri mjeseca u godini", rekao je Belenzada.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE