• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasić: Otimanje Posavine ne dolazi u obzir

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić poručio je da Hrvati u Posavini, sa stanovišta teritorije, ne mogu dobiti nijedan dio Republike Srpske (RS).

 Vasić: Otimanje Posavine ne dolazi u obzir Izvor: MONDO

Vasić je rekao da je ideja predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da se Posavina proglasi novim disktriktom u BiH i oduzme Srpskoj "fenomenalna iz ugla `platformaša`, jer na taj način jednim metkom hoće da rane i Srbe i Hrvate".

"Hrvati u Posavini, sa stanovišta teritorije, ne mogu dobiti nijedan dio RS. Naravno, svi bez problema mogu da se vrate. Smatram i da ovakve inicijative neće zaustaviti proces uspostavljanja trećeg entiteta u BiH", rekao je Vasić za "Pres".

On je istakao da se pitanje Posavine uvek poseže kada se želi razbiti hrvatski nacionalni interes u BiH, a posebno kada se potegne pitanje trećeg entiteta.

Prema njegovim riječima, to je vječita tema koja se javlja kao protivteg priči o trećem entitetu, a istovremeno, pokušava se od RS otkinuti deo teritorije.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir tvrdi da je "dobio podršku šefa OHR-a Velentina Incka da se Posavina proglasi novim distriktom u BiH i tako odzume Srpskoj". Ideju su, tvrdi Budimir, podržali i mnogi međunarodni zvaničnici i ambasadori nekih od najmoćnijih zemalja u BiH.

Iz Srpske odgovaraju da je Budimirova inicijativa probni balon i odgovor na zahtjev pojedinih kantona s hrvatskom većinom u FBiH da se na referendumu izjasne o otcjepljenju od FBiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE