• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvo Lukićevo ročište? "Tužilaštvo ima obavezu da dokaže da Šmit ima odluku Savjeta bezbjednosti"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Sudu BiH održano je ročište u postupku protiv vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

 Prvo ročište Milošu Lukiću na Sudu BiH Izvor: RTRS

Pročitana je optužnica protiv Lukića, Tužilaštvo je predložilo iste dokaze i svjedoke kao u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Lukićev branilac Miljkan Pucar rekao je da optužnica nema utemeljenje u zakonu i zatražio od Tužilaštva da dostavi dokument koji dokazuje da je Kristijan Šmit visoki predstavnik.

"Tužilaštvo ima obavezu da dokaže da Šmit ima odluku Savjeta bezbjednosti, da nam pokaže koja je to rezolucija kojom je potvrđeno njegovo imenovanje. Takođe smo tražili da nam se iz Dejtonskog mirovnog sporazuma pokaže na osnovu čega je i kako imenovan PIK, ko je od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma dao ovlaštenja PIK-u i da se kaže gdje u Ustavu BiH stoji da neko, osim Parlamenta BiH, može da donosi zakone", rekao je Pucar.

On je pojasnio da bi Lukić, da nije potpisao ukaze krivično odgovarao, dodajući da je, prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, kazna za to 12 godina, a za ovo navodno djelo za koje ga pred Sudom BiH terete pet godina.

Naredno ročište biće održano 6. marta, kaada je zakazano ročište Dodiku.

Oba ročišta biće održana u istoj sudnici, u isto vrijeme, a sudija Sena Uzunović rekla je da nije neuobičajeno da ročišta u odvojenim predmetima sa istim sadržajem budu isti dan.

Lukić: Blijeda predstava

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić rekao je da je danas pred Sudom BiH viđena blijeda predstava Tužilaštva na osnovu blijedo napisane optužnice.

"Ono što ste mogli da vidite jeste da moj advokat Miljkan Pucar ima mnogo argumentovaniji nastup u odnosu na Tužilaštvo", rekao je Lukić nakon ročišta.

Odgovarajući na pitanje plaši li se da će krivično odgovarati i ići u zatvor, Lukić je rekao da se ne plaši jer je radio u skladu sa zakonom.

"Šta god da se desi - ništa ne može promijeniti činjenicu da sam radio u skladu sa zakonom i da sam poštovao institucije Republike Srpske", rekao je Lukić.

Bubić: Biće donesena odluka o spajanju postupaka

Advokat Goran Bubić izjavio je da će vjerovatno biti i formalno donesena odluka o spajanju postupaka nakon što je Sud BiH odlučio da suđenje vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću bude nastavljeno 6. marta, u isto vrijeme kada i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

(RTRS)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE