• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dodik je blokirao, SDA neodgovorna": Evo šta je predsjednik RS odgovorio na optužbe Ambasade SAD o Reformskoj agendi

Autor Dušan Volaš

Iz Kancelarije Ambasade SAD istakli su da SDA nije položila test kada je blokirala reformsku agendu BiH, ali su za njen neuspjeh optužili predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

  Ambasada SAD o Reformskoj agendi: Dodik je sedmicama blokirao, SDA neodgovorna Izvor: Ambasada SAD u BiH

Iz Ambasade su naveli da je Plan rasta za Balkan jedinstvena ponuda EU građanima BiH da koriste neke od prednosti članstva u EU prije samog pristupanja.

"Pružao bi proširenu pomoć u zamjenu za osnovne reforme. Sve što politički lideri ove zemlje trebaju učiniti kako bi otključali prvu tranšu sredstava dostupnih iz Plana je predati ambicioznu Reformsku agendu u Brisel. Politički lideri ne uspijevaju u tome", odgovorili s iz Ambasade Srni na molbu za stav u vezi sa odlukom četiri kantona u FBiH da blokiraju Reformsku agendu, a time i dobijanje prve tranše od 70 miliona evra iz Plana razvoja za Balkan.

Iz Ambasade su naveli da je EU pred političke lidere stavila Reformsku agendu, a "njeno odobravanje sedmicama je blokirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je odbio prihvatiti dvije tačke u planu od 100 tačaka, uključujući zahtjev da Srpska imenuje sudije u Ustavni sud BiH i poštuje i odluke Suda".

"Naše razumijevanje je da EU nije umanjila svoje zahtjeve za Reformsku agendu i da Dodik i dalje odbija pristati na posljednje dvije tačke. Nažalost, ovo je tipično za čovjeka koji dosljedno stavlja svoje interese ispred interesa onih koje tvrdi da predstavlja. Kao što smo ranije rekli, retorika i politike Dodika i dalje predstavljaju najveću prijetnju za evropsku budućnost koju građani BiH žele i zaslužuju", naveli su iz Ambasade.

U tom kontekstu, iz Ambasade su istakli da im je nejasno zašto je Radna grupa glasala za odobrenje plana koji nije sadržavao sve zahtjeve EU, uključujući zahtjev za imenovanje sudija Ustavnog suda BiH i poštivanje odluka Suda.

"Bez obzira na to, odluka SDA da iskoristi priliku za političko razmetanje, umjesto da radi s drugim pro-bh strankama na osiguravanju odobrenja za posljednje dvije preostale tačke, bila je nekorisna i neodgovorna. Takvo ponašanje ne doprinosi izgradnji konsenzusa i postizanju kompromisa potrebnih za napredak na evropskom putu. Kada je u pitanju osiguranje evropske budućnosti zemlje, politika bi, kao što kažemo u Sjedinjenim Državama, trebala stati tamo gdje počinju važniji interesi. SDA taj test juče nije položila", naveli su iz Ambasade.

Dodik: FBiH "gori" zbog blokade koju je učinila SDA, a Marfiju se priviđam ja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se, dok Federacija BiH "gori" zbog blokade koju je učinila SDA, on priviđa američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju.

"Ili se EU preselila na američki kontinent, ili su SAD danas postale članica EU?

Ako se to nije desilo, ne vidim nikakvu logiku da se Marfi bavi evropskim integracijama BiH i Planom rasta", istakao je Dodik.

Uzgred, naglasio je Dodik, ili Marfi nema televizor, ne čita novine i nema pristup internetu, ili je toliko postao opsjednut sa njim da ga vidi i tamo gdje ga nema.

"Federacija `gori` zbog blokade koju je učinila SDA, a Marfiju se ja priviđam. Ako ikako možeš, prođi me se", poručio je Dodik na društvenoj mreži "Iks".

Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije juče usvojio Nacrt reformske agende jer saglasnost nisu dala četiri kantona - Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, te Unsko-sanski, u kojima je većina okupljena oko SDA.

Iz SDA su podržali stav četiri kantona, istakavši da je neprihvatljivo da iz cijelog dokumenta bude brisan termin "državni", "da se državne institucije kao nosioci aktivnosti zamjenjuju entitetskim, da se uvodi entitetski i etnički veto u odlučivanju tamo gdje ga do sad nije bilo, te da se na listi indikativnih projekata koji će biti finansirani nalaze uglavnom projekti iz Republike Srpske i kantona sa hrvatskim većinom, dok su zapostavljeni kantoni sa bošnjačkom većinom".

"Udovoljavanje ultimatumima iz Republike Srpske ne može proizvesti Program reformi kakav je potreban BiH i njenim građanima", naveli su iz SDA.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je juče da neusvajanje Nacrta reformske agende, na koji je Republika Srpska dala saglasnost, dok četiri kantona u FBiH nisu, pokazuje da su sve optužbe Kristijana Šmita i Ambasade SAD na račun Srpske da blokira evropske integracije, da je protiv investicija iz EU i da blokira novac namijenjen građanima u BiH - netačne, maliciozne i protiv Srpske.

Višković je naveo da je ovo još jedan u nizu dokaza da je Republika Srpska opredijeljena za put ka EU.

SRNA

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE