• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatnim busom na besplatan pregled: Novi izbori, a stare navike i političke zloupotrebe

Autor Dragana Božić

Besplatni zdravstveni pregledi postali su jedan od glavnih "alata" za privlačenje glasova prije izbora. Ovakav i drugi scenariji zloupotrebe javnih resursa ili drugih davanja ponavljaju se ove godine uoči Lokalnih izbora koji će se održati 6. oktobra.

 Besplatni pregledi u izbornoj kampanji Izvor: Facebook

Tako su u Banjaluci nedavno osvanuli bilbordi na kojima doktor Vlado Đajić, nosilac liste SNSD-a na predstojećim izborima, poziva penzionere na besplatan pregled. Na bilbordu je naveden broj mobilnog telefona, ali ne i gdje se vrše pregledi.

Ostalo je nepoznato zašto Đajić poziva baš penzionere, ako uzmemo u obzir da oni i redovnim putem ostvaruju pravo na besplatne preglede na UKC RS gdje je Đajić zaposlen kao generalni direktor.

Pored Đajića, i doktor Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) iskoristio je istu ideju kada je na Trgu Krajine u Banjaluci njegova stranka organizovala besplatno mjerenje šećera u krvi, čime je, kako su naveli, počela promocija zdravstvene politike ove stranke.

"Brojni ljekari koriste svoju poziciju u predizborne svrhe, kao i činjenicu da su pomogli velikom broju ljudi"

Stevandić je rekao da svi znamo "da imamo velike gužve u ambulantama i duge liste čekanja na medicinske preglede", te da oni imaju rješenje kako da se boljom organizacijom ovi problemi riješe.

Isto kao i u Đajićevom slučaju, nije jasno zašto doktor Stevandić svoje rješenje nije već predstavio direktoru UKC-a čiji je zamjenik, ili direktoru Doma zdravlja Banjaluka, s obzirom da su u stranačkoj koaliciji, već to radi tek sada u izbornoj kampanji.

Da svi ovi pregledi i promocije nisu slučajno organizovani baš pred izbore, saglasni su i u organizaciji "Transparensi internešnal BiH" (TI BiH) koji su zabilježili čak 67 slučajeva omogućavanja posebnih pogodnosti u vidu besplatnih pregleda ili drugih javnih usluga u predizbornom periodu.

„To ranije nije bilo kažnjivo iako smo mi i tada ukazivali na to da je to učestala pojava pred izbore, da se u ovom periodu građanima omogućavaju pogodnosti poput besplatnih pregleda, parking karata, prevoza i slično. U ovom periodu puno toga postane besplatno“, rekao je za Mondo Srđan Traljić, portparol TI BiH.

Traljić navodi da je sa posljednjim izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo Kristijan Šmit i koje su važeće na ovim izborima u oba entiteta (Vlast u RS deklarativno ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika) djelimično regulisan taj pojam zloupotrebe javnih resursa.

„Međutim tumačenje tog zakona OHR je odbio dati, a Centralna izborna komisija (CIK BiH) je do sada po ovom osnovu izrekla samo dvije sankcije i to zbog zloupotrebe sredstava komunikacije. Kažnjeni su načelnik Banovića Bego Gutić koji je objavio politički demanti na stranici opštine, kao i načelnica Jezera, po našoj prijavi, koja je na službenoj Facebook stranici opštine promovisala svoju stranku“, rekao je Traljić.

Ističe da su do sada prijavljivali brojne slučajeve, te da neki još nisu riješeni, ali da su brojni i odbačeni.

„Iako se Zakonom jasno zabranjuju, ne samo besplatni pregledi nego bilo kakva zloupotreba javnih resursa za indirektnu kupovinu podrške glasača u ovom periodu, a to uključuje i razna davanja od 50, 100 KM određenim kategorijama stanovništva, po ovoj odredbi još niko nije kažnjen, jer to CIK tumački kao redovna davanja“, naglasio je Traljić ističući da brojni ljekari koriste svoju poziciju u predizborne svrhe, kao i činjenicu da su pomogli velikom broju ljudi.

Možda će vas zanimati

„Na nekim od prethodnih izbora imali smo slučaj da su pojedini kandidati sjedili na mamografskim pregledima i uzimali knjižice pacijentkinjama. Sada ponovo imamo slučaj Đajića koji nudi besplatne preglede što je jedna kontinuirana priča koja se provlači pred svake izbore. To smo imali i 2020. i 2018. godine, kada su čak pozivani ljudi sa liste pacijenata gdje im je rečeno da glasaju za tu stranku i doktora. Tužilaštvo je vodilo istragu o tome po našoj prijavi gdje je utvrđeno da su pozivi dolazili sa službenog telefona UKC-a, međutim, stav Tužilaštva je bio da broj telefona nije lični podatak, i da tu nema elemenata krivičnog djela, iako iz Agencije za zaštitu ličnih podataka kažu suprotno“, istakao je Traljić.

TI BiH je prijavio i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića zbog besplatnih kartica za penzionere koje se dijele sada tokom njegove predizborne kampanje.

„CIK je to odbacio uz obrazloženje da je to redovno davanje koje je bilo i prošle godine, iako svi znamo da nije, ali mi nemamo pravo žalbe i za nas je odluka CIK-a konačna“, kaže Traljić i dodaje da je u posljednja dva mjeseca TI BiH podnio 90 prijava vezanih za kršenje izbornog zakonodavstva, ali da i dalje izostaju sankcije za zloupotrebu javnih resursa.

(Mondo)

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poltroni

Gori su ovi Doktori i doktorice starlete sto se smiju ko lisice na sipke , majko moja ucis godinama da te ponizavaju stranke i stranacki vojnici!

Realno

@Poltroni To što su završili MF ne znači da imaju trunke integriteta ni samosvijesti. Samo klinci željni statusa s mnogo napora postanu ljekari.

MONDO REPORTAŽE