• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene na izborima: Samo njih osam izabrano na poziciju (grado)načelnice u BiH

Autor Dragana Božić

One će u naredne četiri godine pokušati opravdati povjerenje koje su im pružili građani BiH.

 Sedam žena izabrano za načelnice i gradonačelnice Izvor: MONDO

U Bosni i Hercegovini  juče su održani Lokalni izbori, na kojima su građani birali 143 gradonačelnika i načelnika. Na ovogodišnjim listama našlo se 29 žena kandidatkinja za tu poziciju.

Mandat za gradonačelnice/načelnice osvojilo je samo osam žena za naredne četiri godine. Od toga pet u Federaciji BiH, a svega tri u Republici Srpskoj.

Riječ je o Benjamini Karić (SDP), koja je u sarajevskoj opštini Novo Sarajevo tijesnim rezultatom pobijedila ispred zajedničkog kandidata SDA i DF-a Muamera Bandića.

Druga koja je uspjela biti izabrana je kandidatkinja SDA Erna Merdić-Smailhodžić. Ona je u Zavidovićima takođe tijesno pobijedila protiv dosadašnjeg gradonačelnika Hašima Mujanovića iz partije Snaga naroda.

Treća žena načelnica kojoj su glasači ukazali povjerenje da ih vodi u naredne četiri godine dolazi iz Čapljine, a riječ je o kandidatkinji HDZ-a Ivi Raguž.

Ona je uvjerljivo pobijedila s nešto manje od hiljadu glasova razlike Peru Previšića iz Čapljinske nezavisne liste.

Dušica Runić (SNSD) ponovo je osvojila mandat za načelnicu Drvara pobijedivši kandidata Srpske napredne stranke FBiH Petra Pećanca. Tako će se Runićeva nastaviti sa radom na poziciji načelnice na kojoj se nalazi od 2019. godine.

Nezavisni kandidat Smiljka Radlović odnijela je pobjedu za načelnicu Bosanskog Grahova. Ona je sa ubjedljivom razlikom pobijedila SNSD-ovog Petra Malinovića.

Kad je u pitanju Republika Srpska tu su svega tri žene na čelu opština.

Snežana Ružičić (SNSD) nova je stara načelnica Jezera koja je sa razlikom od 98 glasova pobijedila kandidata Narodnog fronta Dragana Šajina, a to će joj biti treći mandat na čelu ove opštine.

Ženu na čelu ponovo je dobio i Istočni Drvar gdje je Milka Ivanković, kandidatkinja SNSD-a pobijedila Duška Agića iz Ujedinjene Srpske za samo jedan glas. Ivankovićeva je osvojila 77 glasova, dok je Agić osvojio 76.

Za mjesto načelnice Novog Goražda borile su se dvije žene, a pobijedila je Mila Petković (SNSD), dok je Jovana Kovačević iz SDS-a ostala na drugom mjestu.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE