• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Forto nakon boravka u Vašingtonu: "Zamjenik pomoćnika sekretara SAD najavio nove sankcije, možemo pretpostaviti kome"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara BiH Edin Forto rekao je kako je od zvaničnika u Vašingtonu čuo da se pripremaju nove sankcije ove države za pojedine zvaničnike u Bosni i Hercegovine.

 Forto nove američke sankcije Izvor: MONDO

Forto je do nedjelje boravio u Vašingtonu, gdje je se susreo i sa Aleksanderom Kasanovim (Alexander Kasanof), novoimenovanim zamjenikom pomoćnika državnog sekretaraSjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan.

"Uvjerio sam se da su SAD posvećene stabilnosti BiH i regiona. Najavio je dodatne sankcije za sve koji napadaju ustavni poredak BiH. Možemo pretpostaviti o kome se radi, ne znamo detalje, ali uvjeren sam da će sankcija biti još", rekao je Forto za "Avaz".

Komentirišući odluku Evropske komisije da usvoji reformske agende pet država zapadnog Balkana, a BiH pošalje "na klupu" dok ne usaglasi svoj plan reform, Forto je krivicu indirektno svalio na vlast u Republici Srpskoj.

"Nevjerovatno je da nakon izbora, kad trebamo da dogovaramo reforme vezane za Plan rasta, ključni akter iz BiH ide u Rusiju na konsultacije. Mislim da je to najjasnija poruka predsjednici Fon der Lejen i EK, da neki, koji kažu da su za EU, možda baš i nisu", rekao je Forto očigledno misleći na posjetu predsjednika RS Milorada Dodika samitu BRIKS-a u Rusiji.

Podsjeća da nije riječ samo o sredstvima, već o važnim reformama potrebnim BiH i ambicioznom planu za koji je neizvjesno hoće li ga BiH ispuniti u narednih par godina.

"Sve koji se bave državnom politikom pozivam da se malo uozbilje, jer ovako … mene je malo i stid. Idealno bi bilo da usaglasimo sve, ali mislim da bi EK trebala prihvatiti plan sa 97 posto mjera koji smo usaglasili. Da bismo naučili da sprovodimo evropske reforme, kojih ima jako puno, moramo krenuti od nečega. Moramo početi usvajati desetine zakona i akata. Iskreno se nadam da će EK ovo vidjeti, a da će se neki u državnoj vlasti napokon uozbiljiti", dodaje Forto.

"Postalo je besmisleno da se od nas traže tri stvari, mi isporučimo jednu i po, a trebali bismo pet ili 10. Do sada je bio minimum minimuma od onog što se od nas traži, isključivo zbog zahtjeva iz Banjaluke koji koče sve preko toga. Oni žele zadržati iluziju da su za EU, čekajući nešto drugo", tvrdi Forto.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE