• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela konferencija o ljudskim pravima

U Banjaluci je počela Međunarodna konferencija o ljudskim pravima, u čijem radu učestvuje više od 20 uglednih gostiju iz 15 zemalja regiona i Evrope.

 Počela konferencija o ljudskim pravima Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je ranije da je cilj ovog skupa da se iz Banjaluke, kao vrlo specifičnog mjesta u kompleksnoj državnoj zajednici, pošalju pozitivne poruke i razgovara o aktuelnom statusu ljudskih prava, zakonodavstvu, Evropskoj konvenciji, različitim iskustvima i praksama.

Na konferenciji, između ostalih, učestvuju poslanici u Evropskom parlamentu Doris Pak i Tanja Fajon, sudija Evropskog suda za ljudska prava iz BiH Ljiljana Mijović, poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac.

Prvi panel, koji će biti održan od 14.30 do 16.15, biće posvećen tranzicijskim izazovima u ostvarivanju ljudskih prava i ostvarivanje prava u složenim zajednicama.

Moderator ovog panela biće profesor banjalučkog Pravnog fakuleteta Snježana Savić, a učesnici su, između ostalih, Fajonova, Pupovac, predsjednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, profesor novosadskog Pravnog fakulteta Marijana Pajvančić, poslanik u Parlamentu Belgije Patrik Morijo.

Drugi panel, koji će, takođe, biti održan danas, odnosi se na religijski pogled na ljudska prava, a njegov moderator biće potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Ljubomir Zuković.

Učesnici ovog panela biće predstavnici vjerskih zajednica - izaslanik Sinoda Srpske pravoslavne crkve episkop ljipljanski Jovan, predstavnik Islamske zajednice u BiH Safet Softić, predstavnik Jevrejske zajednice, izaslanik moskovskog patrijarha i Rusije, predstavnik Vatikana.

Sutra će biti održan panel o Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i pratećim protokolima i njenoj primjeni u praksi, čiji je moderator sudija Evropskog suda za ljudska prava ispred BiH Ljiljana Mijović. Učesnici panela biće poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pak, sudija i bivši predsjednik Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić, sudija Ustavnog suda BiH iz RS Zlatko Knežević.

Četvrti panel, koji će biti održan sutra u 12.00 časova, baviće se odnosom pravosuđa i organa istraživanja i gonjenja i ljudskih prava, a njegov moderator biće predsjednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine RS Željko Mirjanić.

Učesnici ovog panela biće ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, ministri pravde Crne Gore i RS Duško Marković i Džerard Selman, predsjednik Advokatske komore RS Jovan Čizmović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE