• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pak: Vrijeme je da OHR ode

Poslanik u Evropskom parlamentu i stalni izvjestilac za BiH Doris Pak smatra da je visoki predstavnik uradio svoj posao u BiH i da je vrijeme da ode.

 Pak: Vrijeme je da OHR ode Izvor: MONDO

Ona je istakla da je institucija visokog predstavnika ustanovljena sa ciljem da pomogne da BiH postane država, ali da je vrijeme da se posao prepusti domaćim institucijama.

Govoreći o formiranju Savjeta ministara BiH, Pakova je za dnevni list "Pres" rekla da je kod lidera najjačih političkih partija u BiH vidjela želju da se to uradi, ali da oni veoma često mijenjaju stavove.

"Nakon razgovora koje sam imala sa njima na nedavnom sastanku u Italiji, izjavila sam da će početkom decembra biti formiran Savjet ministara. Međutim, lideri u BiH veoma često mijenjaju stavove i zato imamo problema. Već je sredina decembra, a lideri stalno govore da treba još malo da se to ostvari, a kada dođe do tog `malo`, onda ispadne da je to mnogo", ocijenila je Pakova.

Ona je dodala da svako snosi dio odgovornosti za neformiranje vlasti na nivou BiH, ali da uvijek ispadne kriv onaj koji na kraju kaže ne, ocjenjujući da je to djetinjasto.

"Dejton je napravio ovu i ovakvu državu sastavljenu od dva entiteta. To neki baš ne mogu da svare, ali to je najbolje što se moglo dobiti. Mi možemo da posmatramo sa strane, da se ljutimo, da nam bude žao, da molimo da se nešto uradi, ali intervenisati nećemo", poručila je Pakova.

Ocjenjujući lidere vodećih političkih partija u BiH, Pakova je rekla da je lider SNSD-a Milorad Dodik sposoban, ali da ne koristi sav svoj kapacitet, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je razočarao, dok je lider SDA Sulejman Tihić ozbiljan ali ne toliko jakog političara.

"Lider HDZ BiH Dragan Čović ima problema, a predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić nije trebalo da napravi drugi HDZ", smatra Pakova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE