• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepravilnosti u svakoj trećoj apoteci

U svakoj trećoj apoteci u RS ove godine uočene su nepravilnosti, što pokazuju i izvještaji inspektora.

 Nepravilnosti u svakoj trećoj apoteci Izvor: MONDO

Prema njihovim izvještajima su od ukupno 279 kontrola u 100 slučajeva otkriveni nedostaci, piše Glas Srpske.

Glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić rekao je da su inspektori ove godine izrekli 98 upravnih mjera i izdali 16 prekršajnih naloga u vrijednosti od 18.700 maraka zbog zatečenih nepravilnosti u apotekama.

"Najčešće nepravilnosti koje su inspektori konstatovali u apotekama odnose se na kadar, odnosno odsustvo magistra farmacije u toku rada apoteke, te rad apoteke mimo utvrđenog radnog vremena" rekao je Miljić.

Prema njegovim riječima, kada inspektori konstatuju da je magistar farmacije odsutan ili da apoteke fiktivno prikazuju magistra farmacije, o tome odmah obavještavaju Farmaceutsku komoru koja preduzima mjere iz svoje nadležnosti i Fond zdravstvenog osiguranja radi raskidanja ugovora o finansiranju apoteke.

"Uopšteno gledano, stanje u apotekama je mnogo bolje nego u ranijem periodu i ima tendenciju uređivanja, ali još uvijek se utvrđuju određene nepravilnosti" dodao je Miljić.

On je istakao da se dešava da inspektori u prometu zateknu lijekove koji nisu namijenjeni za tržište Srpske, a povremeno se otkrije i lijek kojem je isteklo odobrenje za promet ili lijek koji nema uputstvo za upotrebu na razumljivom jeziku.

Kazne

U Inspektoratu RS rekli su da se predviđene kazne za prekršaje u apotekama, koje su propisane Zakonom o apotekarskoj djelatnosti, za pravna lica kreću od 500 do 15.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 3.000 KM, a za rukovodioca apoteke, magistra farmacije i farmaceutskog tehničara od 500 do 1.500 KM. D. K.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE