• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela sjednica PIK-a

Na sastanku u Sarajevu biće razmatrano neformiranje novog Savjeta ministara, neusvajanje budžeta institucija BiH, pitanje fiskalne stabilnosti...

 Počela sjednica PIK-a Izvor: MONDO

U Sarajevu je počeo sastanak Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) u BiH na kome će biti razmatrani glavni izazovi sa kojima se suočava BiH, uključujući neformiranje novog Savjeta ministara, neusvajanje budžeta institucija BiH, pitanje fiskalne stabilnosti, kao i zastoje u provođenju odluke Ustavnog suda BiH o Statutu grada Mostara.

Niko od učesnika sastanka, koji je počeo nešto iza 16.00 časova, nije dao izjave novinarima.

Kako je ranije najavljeno iz OHR-a, Upravni odbor PIK-a na dvodnevnom sastanku razmotriće prepreke koje stoje na putu primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma i napretka u realizaciji programa "pet plus dva".

Iz kancelarije visokog predstavnika navedeno je da će se "sastanak odvijati pod sjenkom nadolazećih ekonomskih poteškoća i neuspjeha političkih lidera da formiraju novu vlast 14 mjeseci nakon izbora održanih u oktobru 2010. godine".

Članice Upravnog odbora PIK-a su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija, Velika Britanija, SAD, zemlja koja trenutno predsjedava EU, Evropska komisija, kao i Organizacija islamske konferencije koju predstavlja Turska.

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je u petak da stalna zasjedanja Savjeta za provođenje mira postaju "komična priča" i da njegove odluke u suštini više odmažu nego što pomažu BiH.

"Visoki predstavnik je remetilački faktor u BiH i učinio je sve da razbije dejtonsku strukturu koja je bila funkcionalna za dogovor. Da nije bilo intervencija visokog predstavnika, mi bismo danas imali formiran Savjet ministara", rekao je Dodik Srni.

Podsjetivši da je na sjednici PIK-a posljednji put bio kada je govorio da visoki predstavnik u BiH ne treba da postoji i da instituciju OHR-a treba ukinuti, Dodik je rekao da zbog tog njegovog stava vjerovatno i nije pozvan na sjednicu u Sarajevu, ali da, koliko zna, nisu pozvani ni ostali lideri političkih partija u BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE