• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA: Nisu stečeni uslovi za ukidanje supervizije

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da "još nisu stečeni uslovi za ukidanje međunarodne supervizije u Brčko distriktu".

 SDA: Nisu stečeni uslovi za ukidanje supervizije Izvor: MONDO

U SDA kao razloge ovakvog stava navode da je Narodna skupština Republike Srpske (RS) 1999. godine odbacila navode konačne Arbitražne odluke, te da se još nije izjasnila o njenom prihvatanju, kao i da pitanja električne energije, snabdijevanja Brčkog od elektroprivreda entiteta i funkcionisanje Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) "nisu do kraja definisana".

SDA kao razloge svog stava navodi i da "pitanje infrastrukture i državnih kompanija predviđeno Dejtonskim sporazumom (državna korporacija "Luka", korištenje javne imovine, infrastruktura Telekoma ...) nije riješeno.

U saopštenju se dodaje da "institucije vlasti distrikta nisu dovoljno snažne da se uspješno suprotstave sve prisutnijoj korupciji i kriminalu, što može imati nesagledive posljedice po unutrašnji razvoj distrikta".

U SDA navode i da pitanje koeficijenta kod raspodjele od PDV-a nije do kraja riješeno, što će bitno uticati na stabilnost disktrikta, s ozbirom da krajem 2011. godine ističe zagarantovani koeficijent, te da predstavljanje Brčko distrikta nije regulisano u institucijama BiH.

"Sva prethodna, a i druga pitanja koja su regulisana odlukama entiteta, moraju biti riješena Zakonom o distriktu Brčko na nivou države, jer postoji opasnost da entiteti svoje odluke povuku ili izmijene", smatraju u SDA.

U ovaj stranci ističu i da aktuelna politička situacija "nije povoljna za donošenje ovakve odluke, jer se negativno odražava i na političke odnose u institucijama distrikta".

"U svakom slučaju, institucija supervizije treba ostati i nakon ispunjenja prethodno pobrojanih uslova, a najkraće do održavanja narednih izbora i konstituisanja organa vlasti u distriktu", zaključuju u SDA.

U Sarajevu je danas počeo dvodnevni sastanak Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) u BiH na kojem će, između ostalog, biti razmatrana i ispunjenost uslova koji su potrebni za okončanje međunarodne supervizije u Brčko distriktu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE