• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prnjavor: Lipicanerima prijeti smrt

Nadaleko poznatim i ponosom Srpske i Prnjavora, rasnim lipicanerima ovdašnje ergele „Vučijak“ prijeti uginuće od - gladi!

 Prnjavor: Lipicanerima prijeti smrt Izvor: MONDO

Sa ovim više nego alarmantnim upozorenjem javnosti oglasio se istoimeni Konjički klub u sastavu ove prnjavorske ergele, a pismo sa apelom za hitnu pomoć upućeno je i na adresu predsjednika, Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, pišu "Novosti".

"Hrane na ergegli više nema i 123 grla jedinstvene vrste konja lipicanera, kao i njihovom očekivanom podmladku bukvalno prijeti opasnost da skapaju od gladi", potvrdio je alarmantno stanje na ergeli Vlastimir Vidić, predsjednik Konjičkog kluba „Vučijak“ i dodao da je sijena ostalo do 25. decembra.

"Uopšte nema slame za prostirku, kao ni zobi, a ni vitaminskih i protivparazitnih preparata", tvrdi Vidić.

On naglašava da je situacija dodatno očajna pošto se za mjesec dana očekuje ždrijebljenje 27 kobila.

"Bez grama zobi, sjena i vitaminskih preparata, velika je opasnost za njihovo zdravlje, a naročito poslije njihovog ždrijebljenja, i za njih i njihovu ždrebad", kaže Vidić, koji dodaje da je pismo upozorenja, radi ubrzanja procesa, upućeno i na adresu Osnovnog suda.

Naime, sudbina ergele je u sudskom sporu, uprkos činjenici da je Vlada RS još u februaru prije dvije godine kupila za 1.026.450 KM. Problem je, međutim, iskrsao pošto Vlada, zbog neraščišćenih vlasničkih, odnosno zemljišnih odnosa, nije uspjela da uknjiži ergelu u svoje vlasništvo, za koju je izdvojila nešto više od milion maraka, pišu "Novosti".

Tako se, uprkos velikim nadanjima, produžila agonija na ergeli, koja je u stečaju od 2008. godine. Agonija je, prema riječima Vidića, dosegla vrhunac naredbom stečajnog upravnika, Petra Dragojevića, iz Srpca, praktično je obustavljena nabavka repromaterijala, a samim tim i hrane za potrebe ergele.

"Ergela u stečaju nije fabrika na koju se jednostavno može staviti katanac. Ni to što je ergela predmet sudskog spora ne daje nam za alibi da od nje dignemo ruke. Naprotiv. Zato upozoravamo da, ukoliko nadležne institucije hitno ne preduzmu finansiranje nabavke osnovnih potreba u hrani za konje, početkom januara 2012. godine, ergela „Vučijak“ i 123 grla lipicanera ostaće bez hrane, što će se desiti prvi put u njenoj istoriji, od 1946. godine", upozorili su sa „Vučijaka“.

U apelu su im se mnogi pridružili, među kojima i Svjetska organizacija za zaštitu lipicanera, čiji predstavnici ovim povodom, kako saznaju „Novosti“, već ove nedjelje iz Austrije dolaze u Prnjavor i RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE